LÆRTE AV «THE X-FILES»: Både Howard Gordon («Homeland») og Vince Gilligan («Breaking Bad», «Better Call Saul») lærte mye av å skrive for «The X-Files» tidlig i karrieren.
LÆRTE AV «THE X-FILES»: Både Howard Gordon («Homeland») og Vince Gilligan («Breaking Bad», «Better Call Saul») lærte mye av å skrive for «The X-Files» tidlig i karrieren.Vis mer

Disse seriene videreførte «X-Files»-arven

Grunnskole for serieskapere.

Tirsdag sprakk en gladnyhet for alle som satt klistra til TV 2 tidlig på 90-tallet for å få med seg FBI-agentene Mulder og Scullys overnaturlige etterforskninger i «The X-Files».

Serien gjenoppstår på Fox, som en seks episoders «event series», samme type gjenoppliving som «24» fikk på samme kanal i fjor.

Opprinnelig tok den slutt i 2002 etter ti sesonger, men arven etter serien er ennå synlig i tv-ruta.

Mange av folkene bak dagens mest populære serier startet nemlig karrieren som manusforfattere for Mulder og Scully.

«Breaking Bad»-skaper Vince Gilligan er kanskje den mest kjente, med 30 episoder under beltet.

Da han skulle finne sin Walter White tenkte han tilbake til «The X-Files»-episoden «Drive» han hadde skrevet 10 år tidligere, da Bryan Cranston hadde imponert som bildesperado. 

- «Breaking Bad» ville ikke eksistert uten «The X-Files», har Gilligan ifølge CinemaBlend uttalt.

Agent-reprise
Nettstedet Vulture peker på en annen episode, «Unrequited», hvor en veteran hevner seg på militæret.

Manusforfatteren bak, Howard Gordon, brukte senere et lignende premiss da han skapte «Homeland» sammen med «The X-Files»-kollega Alex Gansa.

Også Tim Minear, som har skrevet for alt fra «Firefly» til «American Horror Story», skrev episoder om Mulder og Scully.

Som nå altså returnerer, og det med David Duchovny og Gillian Anderson tilbake i rollene som gjorde dem til stjerner.

Etter henholdsvis «Californication» og «The Fall» er verken Duchovny eller Anderson på et punkt i karrierene sine som tilsier at de behøver å klamre seg til gamle bragder.

At de likevel velger å returnere tyder på at gjensynet kan være noe de genuint brenner for, potensielt et godt tegn for serien. 

Trenger en fulltreffer
Ser man til serieskaper Chris Carter synker likevel håpet en smule.

Foruten «The X-Files» har han levert de kortlevde avleggerseriene «Milennium» og «The Lone Gunmen» (sistnevnte sammen med Vince Gilligan), samt den enda mer kortlevde VR-serien «Harsh Realm».

I 2008 regisserte han «The X-Files»-filmen «I Want to Believe», som skuffet både kritikere og fans.

Serien som skulle være det store comebacket hans, «The After», ble kansellert av Amazon Studios i januar.

Opprinnelig hadde den fått grønt lys basert på pilotepisoden, men Amazon fulgte opp med å drepe prosjektet før en eneste ny episode var spilt inn.

Sånt svir, og Carter trenger rett og slett en suksess. En ny runde med Mulder og Scully virker nok som det sikreste kortet han har på hånden. Kanskje det eneste.

Foreløpig har han seks episoder på seg til å vise at han fortsatt kan levere krutt. Skal man dømme utifra presseskrivet virker i det minste Carter selv håpefull, 13 år etter seriens slutt.

- De gode nyhetene er at verden bare har blitt enda merkeligere. Altså et perfekt tidspunkt for disse seks fortellingene.