Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disse skal lage norsk krigsfilm til 50 mill.

Her er folka bak «Max Manus».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere skuespillerne og mer om filmen: Filmbasen

(Dagbladet.no): Han måtte være skjeggete og langhåret for å spille seinhippie i «Den siste revejakta», men nå har Nicolai Cleve Broch (32) skiftet til strengt kortklipt og vannkjemmet sveis.


Om to uker går han nemlig i gang med innspillingen av storfilmen «Max Manus» i Oslo. Broch spiller
Gregers Gram, en sentral figur i motstandsbevegelsen. 32-åringen er en av mange nye skuespillere som ble presentert på en pressekonferanse i morges.

- Jeg har tenkt mye på det disse folka faktisk gjorde, den idealismen de utøvde. Og det de faktisk ofret. Max Manus var sterkt plaget av det han opplevde i krigsårene, sier Broch til Dagbladet.no.

Vekker krigsfilmen

Max Manus skal portretteres av Aksel Hennie, mens resten av ensemblet er satt sammen av kjente navn som Petter Næss og Victoria Winge, samt mer uetablerte folk som Jakob Oftebro, Christian Rubeck og Mats Eldøen.

Broch er en av mange skuespillere som spiller en person fra nær historisk fortid, og som mange nålevende derfor kjente. Denne typen rolle er ny for Broch, og han har forsøkt å løse den ved å lese seg opp om krigen og snakke med folk som kjente Gram.

- Dette er en oppgave jeg angriper med ydmykhet, sier Broch.

SPILLER I FILMEN: Aksel Hennie som Max Manus, Victoria Winge som Solveig Johnsrud og Agnes Kittelsen som Tikken Manus. Bildene er gitt bevisst 40-tallspreg. Foto: FILMWEB
SPILLER I FILMEN: Aksel Hennie som Max Manus, Victoria Winge som Solveig Johnsrud og Agnes Kittelsen som Tikken Manus. Bildene er gitt bevisst 40-tallspreg. Foto: FILMWEB Vis mer

Produsent John M. Jacobsen fortalte på pressekonferansen at målet er å vekke til live en filmsjanger som var enorm på 50-tallet, med filmer som Oscar-nominerte «Ni liv» og «Kampen om tungtvannet».

Psykologisk drama

Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg er mest kjent for «Bandidas». Nå får de ansvaret for et 50-millionersprosjekt som blant annet innebærer å skape et troverdig portrett av Oslo slik det så ut i krigsårene.

- En enorm utfordring. Det kan nok hende at vi kommer til å irritere noen som går til jobben på morgenkvisten, sier de til Dagbladet.no.

Men å gi en korrekt miljøskildring er ikke det eneste viktige.

- Dette er først og fremst er et psykologisk drama. Det er vanskelig å forestille seg det presset disse gutta - de fleste av dem svært unge - var utsatt for, sier de.

- Dere nevner stikkord som «respekt» og «ydmykhet». Men viktigst er vel ansvaret for å underholde?

- Jo, men det er vi ikke så veldig bekymret for. Vi skal sammenfatte fem års svært dramatisk historie på to timer. Det er nok å ta av, for å si det sånn.

Ble fortalt om krigen

Victoria Winge er en av få som ikke spiller en reell historisk person. Rollefiguren Solveig Johnsrud er basert på en rekke kvinner som jobbet for Gestapo.

- Jeg har egentlig ikke lyst til å si all verden om Solveig fordi vi ikke har startet filmingen ennå. Men hun jobber på et kontor, og vet ikke at mannen hun blir forelsket i er en av de verste tyskerne, sier Winge.

Skuespilleren - som slo gjennom i 2006 med «Reprise» og «Fritt Vilt» forteller at krigshistorier har vært en naturlig del av oppveksten. Faren Stein fylte fem år i 1945.

- Han har for eksempel fortalt hvordan han var med å kaste småstein på nazistene. En gang tok han imot lakris fra en tysker, men spyttet det bare ut igjen. Han spiser fremdeles ikke lakris. Dette var intense få år. Jeg tror pappa husker mye mer fra barndommen sin enn det jeg gjør selv, sier Winge.

Planlagt premiere er 19. desember i år.

VAR LIVVAKT: Max Manus (i forsetet) var livvakt for kongefamilien da de returnerte etter krigen.
ETTERLYST: Manus var delaktig i en rekke sabotasjer etter at han ble med i oslogjengen i 1944.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!