HER ER HØSTENS BOKDEBUTANTER:  Bakerst fra venstre: 1) Olav Rokseth, 2) Tom Bakkeli, 3) Ulrik Høisæther, 4) Knut Henning Larsen, 5) Odd Erik Ness, 6) Kristina Leganger Iversen og 7) Joakim Hunnes. Midterste rad fra venstre: 8) Sondre Midthun, 9) Erlend Flornes Skaret, 10) Angela Hagen, 11) Ingvild Solstad-Nøis, 12) Carl Johansen, 13) Anne Cecilie Remen, 14) Rawdna Carita Eira, 15) Marianne Terjesen, 16) Ida Zachariassen Sagberg og 17) Demian Vitanza. Første rekke fra venstre: 18) Arne Borg, 19) Svein Tarald Framnes, 20) Gunn Marit Nisja, 21) Sidsel Dalen, 22) Sonja Holterman, 23) Rikard Spets, 24) Tore Kvæven og 25) Didrik Morits Hallstrøm. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
HER ER HØSTENS BOKDEBUTANTER: Bakerst fra venstre: 1) Olav Rokseth, 2) Tom Bakkeli, 3) Ulrik Høisæther, 4) Knut Henning Larsen, 5) Odd Erik Ness, 6) Kristina Leganger Iversen og 7) Joakim Hunnes. Midterste rad fra venstre: 8) Sondre Midthun, 9) Erlend Flornes Skaret, 10) Angela Hagen, 11) Ingvild Solstad-Nøis, 12) Carl Johansen, 13) Anne Cecilie Remen, 14) Rawdna Carita Eira, 15) Marianne Terjesen, 16) Ida Zachariassen Sagberg og 17) Demian Vitanza. Første rekke fra venstre: 18) Arne Borg, 19) Svein Tarald Framnes, 20) Gunn Marit Nisja, 21) Sidsel Dalen, 22) Sonja Holterman, 23) Rikard Spets, 24) Tore Kvæven og 25) Didrik Morits Hallstrøm. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADETVis mer

Disse skal pirre din leselyst

Her er høstens bokdebutanter.

(Dagbladet): Dagbladet har tradisjonen tro invitert høstens skjønnlitterære forfattere til et møte. Her er de 25 som konkurrerer om din oppmerksomhet:
  BAKERSTE REKKE, FRA VENSTRE:
1) Olav Rokseth (56) «Et spørsmål om beskyttelse» (Gyldendal)
Redaktør for bladet «På sykkel»
- Krimroman hvor hovedpersonen prøver å takle dype sår når kona og barna blir drept i Beirut. Han flykter til Norge, her slår terroren til. Hovedpersonen bistår PST i jakten på terroristen, men agendaen viser seg å være en annen.

2) Tom Bakkeli (50) «Terrorjegerne» (Kagge)
Journalist
- Boka starter med en etterretning mot Al-Qaida, hvor norske agenter er i tett samarbeid med CIA. Det er en thriller, og det blir et kappløp med tida. Handlingen er lagt litt fram i tid, og bygd nært opp til virkeligheten.

3) Ulrik Høisæther (29) «Pokerfjes» (Tiden)
Finans
- En krim, som handler om Eveline Enger. Hun begynner i et meglerhus og er veldig ambisiøs, men sliter med tapet etter faren og sin spillegalskap. På toppen av det hele dør en i meglerhuset.

4) Knut Henning Larsen (45) «Tann for tann» (Kagge)
Advokat
- Dette er en krim fra Sørlandet sett fra perspektivet til en forsvarsadvokat. Han innleder et veldig spesielt og farlig samarbeid med en politikvinne. Kaster også et kritisk lys på dagens rettsapparat.

5) Odd Eirik Ness (38) «Kentauren» (Flux)
Oversetter
- Dette er en futurisk kjærlighetsroman. Året er 2060. De rasjonelle menneskene har kolonisert mars, og har et gjennomstrukturert samfunn. Jorda er blitt et åndelig paradis for de alternative. En gutt og ei jente fra hvert samfunn forelsker seg, litt Romeo og Julie-aktig.

6) Kristina Leganger Iversen (22) «Hjartemekanikk» (Samlaget)
Litteraturstudent
- En diktroman i tre deler. Det er historien om et par, en bilulykke inntreffer og den ene dør. Hvordan skal man da leve videre uten den andre? Vi møter paret før ulykka, under den og etter.

7) Joakim Hunnes (30) «Alle vet hvem du er» (Tiden)
Informasjonsmedarbeider i Galleri Knipsu.
- Boka handler om en ung gutt som akkurat har fått lappen og havner i trøbbel.

MIDTERSTE REKKE, FRA VENSTRE:
8) Sondre Midthun (24) «Kom aldri nærmere» (Cappelen Damm)
Journalist
- Boka begynner med en sjelsettende hendelse, hvor en far kaster sønnens hund over båtripa. Handlingen går fra 1982 til 1999, og historien fortelles fra sønnens perspektiv.

9) Erlend Flornes Skaret (35) «Wroclaw» (Samlaget)
Sivilingeniør
- Boka prøver å si noe om fremmedgjøring i det norske samfunnet. Jeg-personen har havnet på en uavklart reise i Polen, uten planer om å dra tilbake. Teksten prøver å finne ut hvorfor han har forlatt venner og hjemlandet.

10) Angela Hagen (40) «Mørk bil bak» (Oktober)
Informasjonsrådgiver i Møre og Romsdal fylkeskommune
- Dette er en novellesamling, som handler om de små tingene som skjer i hverdagen, som priker bort i de store drivkreftene, som kjærlighet, sjalusi og dødsangst. Til sammen ni noveller.

11) Ingvild Solstad-Nøis (37) «Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit» (Oktober)
Diverse jobber, som lærer og litteraturanmelder.
- En relasjonsroman og et klaustrofobisk kammerspill mellom mor og hennes to døtre, etter at faren dør.
 
12) Carl Johansen (37) «Skinn» (Vigmostad Bjørke)
Konsulent hos Deichmanske bibliotek
- Boka handler om Thomas Hansen, som er inforådgiver i Nærings- og handelsdepartementet, og statsrådens høyre hånd. Det kommer for en dag at statsråden har inngått en kontrakt i Iran, og Thomas' oppgave blir å håndtere mediestormen og slippe ut en type informasjon, som er spiselig for alle.

13) Anne Cecilie Remen (51) «På direkten» (Aschehoug)
Journalist og vaktsjef i NRK
- Et nyhetsanker blir drept på direktesendt tv. Kanalen er TV 24 og handlingen er lagt til nåtid. Står noen i redaksjonen bak? Boka handler også om en tøff mediebransje, ispedd en god del kjærlighet og sex.

14) Rawdna Carita Eira (41) «Løp svartøre løp» (Gyldendal)
Jobber bl.a. for det samiske teatret Beaivvas
- Dette er en diktfortelling om ei ung jente og hennes forhold til en reinokse. Vi følger dem fra hun merker reinen som kalv til den dør. Diktene er satt sammen til en historie. Både på norsk og samisk.
 
15) Marianne Terjesen (58) «For Leas skyld» (Cappelen Damm)
Journalist i NRK Rogaland
- To jødiske mennesker søker tilflukt i Palestina i årene før opprettelsen av Israel. Boka handler om hvordan man opplever en konflikt, og hvordan skape seg et nytt liv. 

16) Ida Zachariassen Sagberg (27) «Snart er det oss» (Bokvennen)
Begynner på forfatterstudiet i Tromsø til høsten.
- Novellesamling, som tar opp mellommenneskelige relasjoner og handler om personer som må gjøre et valg. Hvordan holde seg oppe, kontra det å falle.

17) Demian Vitanza (27) «urak» (Aschehoug)
Prøver å være et så godt og komplekst menneske han kan.
- Boka rommer tre fortellinger. Den handler om det å ikke vite, og hvordan vi dermed spekulerer, fyller inn og lager historier. Den ene historien smitter over på den andre, og den influerer den neste. Tema er en far, som lurer på om han har forgrepet seg på sin egen datter, og hvordan han skal forholde seg til seg selv.

  FORAN, FRA VENSTRE:
18) Arne Borg (39) «I årene som fulgte» (Oktober)
Musiker
- Vi følger en mann fra han er gutt til rundt 40 år. Det er en del bipersoner, og mannens relasjoner til dem. Som 20-åring blir han forelsket. Det tilbakevenende er hele tida ensomheten.

19) Svein Tarald Framnes (26) «Juletre til Afrika» (Aschehoug)
Litteraturstudent
- Det er en humoristisk fortelling om to menn som hugger grantrær på ei øy på oppdrag fra kommunen. Den ene kommer rett fra en institusjon, den andre er russisk invandrer. Det er dyrt å hogge, derfor bestemmer de seg for å sende juletrær til Afrika.

20) Gunn Marit Nisja (32) «Naken i hijab» (Juritzen)
Avdelingsleder av Blåfargeverket i Modum
- Ei jente finner kjærligheten i Egypt, og bestemmer seg for å satse på den. Live flytter dit, og og gjør alt for å opprettholde fasaden, til tross for at hun ikke har det så bra. Etter hvert må hun kjempe seg hjem.

21) Sidsel Dalen (41) «Dødelige dråper» (Aschehoug)
Frilansreporter
- Det er oljeboom i Brasil og norske selskap flokker seg i jakten på det sorte gull med Amazonasfondet i ryggen. Det søkes penger og velstand samtidig som man skal redde mennesker i nød. Alle har et stort press, noen må dø.

22) Sonja Holterman (40) «Presteskapet» (Juritzen)
Journalist i bladet «Utdanning»
- En krim, likestillingsombudet blir drept og en religiøsgruppe står bak. Parallelt går fortellingen om heksa Johanne, som ble brent på bålet i 1622. Det viser seg at det er mange likhetstrekk mellom drapet på ombudet og hekseprosessene.

23) Rikard Spets (40) «Allahs tårer» (Juritzen)
Forfatter
- Den norske marinejegeren Angus Storm er på sitt siste oppdrag i Afghanistan. Mandatet til den hemmelige innsatsstyrken er å eliminere skurker. Under en trening finner de ut at Osama bin Laden ikke er død, men en iscenesettelse av Al Qaida.

24) Tore Kvæven (42) «Hard er mitt lands lov» (Samlaget)
Lærer
- Dette er en historisk spenningsroman. Handlingen skjer i Vikingtida, og en mann fra Grønland kommer om bord på et norsk skip. Han dreper høvdingen etter en krangel, og lokker mannskapet med på tur. Ferden ender i Afrika.

25) Didrik Morits Hallstrøm (27) «Du er ikke død før jeg slutter å elske deg» (Cappelen Damm)
Tekstforfatter i reklamebyrå
- Boka handler om det unge paret Iben og Daniel, og kjærligheten mellom de to. Den handler også om Oslo, og er en kjærlighetshistorie om alt og ingenting.