Disse skal pirre oss i 2011

Bokdebutantene anno 2011 har latt seg inspirere av fugledrap, tap av familiemedlemmer og store forfattere.

PÅ OFFENSIVEN: Bokdebutantene er klar til å ta opp kampen med de mer etablerte forfatterne. Fra venstre: Meling Sele (23), Ola Jostein Jørgensen (33), Janne S. Drangsholt (36) og Guro Hoftun Gjestad (40).  Foto: Nina Hansen
PÅ OFFENSIVEN: Bokdebutantene er klar til å ta opp kampen med de mer etablerte forfatterne. Fra venstre: Meling Sele (23), Ola Jostein Jørgensen (33), Janne S. Drangsholt (36) og Guro Hoftun Gjestad (40). Foto: Nina HansenVis mer

(Dagbladet): Ola Jostein Jørgensen (33) skal debutere med boka «Klassikeren», og har lagt lista høyt for seg selv.

Bokhandleren har latt seg inspirere av Jorge Luis Borges og Italo Calvino, og hans første bok, som han selv beskriver som en metaroman, handler om jakten på en mystisk, myteomspunnet bok.

- I norsk debutantsammenheng er den original, og skiller seg ut. Den er aller mest for folk som er glad i bøker, forklarer Jørgensen, som har drømt om å være forfatter siden han var 11 år.

Mista broren Journalist Guro Hoftun Gjestad (40) har gått noe mer personlig til verks, og har benyttet egne erfaringer under skrivingen av debutromanen «Anfall». Bok handler om Ella på (35) som har levd hele sitt voksne liv med en sorg etter broren døde da Ella var 18.

- Jeg har sjøl mista en bror. Og så kom jeg til et punkt hvor jeg skjønte at det prega meg mer enn jeg visste. Jeg måtte ta tak i det, og det skjedde gjennom språk. Marta Nordheim sa engang noe sånt som: «Det som preger norsk samtidslitteratur er at forfatteren graver der hun står. ».

Gjestad har blant annet gått på Aschehougs forfatterskole, og tror mange vil kjenne seg igjen i teksten hennes.

- Jeg håper jeg har klart å skrive en tekst med driv i, en «pageturner».

Morbid og makaber Erik Meling Sele (23) er sivilingeniørstudent, og har gått en helt annen retning enn sine meddebutanter Gjestad og Jørgensen. Med krimnovellesamlinga «Likkisten» leverer han 15 noveller hvorav brorparten forsøker å overraske leseren på en «morbid eller makaber måte».

- Det starta med at jeg begynte å lese krimnoveller for tre år siden. Jeg syntes det var veldig stilig og leste mye av Roald Dahl, sier Sele.

Forlaget fikk lese en del av novellene, og ville bare ha mer.

- Slike noveller appellerer nok mer til menn enn til kvinner, skjønt ingen regel uten unntak. Jeg tror at også kvinner vil kunne få utbytte  
av samlingen, sier Sele.

Drepte en fugl Litteraturforsker Janne S. Drangsholt (36) har skrevet den plotdrevne boka «Humlefangeren» som handler om mystikk og kjærlighet.

- Den første scenen i boka skreiv jeg rett etter at jeg hadde drept en fugl. Det var en skada fugl som hadde fløyet på et tre i barnehagen. De spurte om jeg kunne ta livet av den, så gjorde jeg det. Det var en spesiell opplevelse som gjorde inntrykk på meg. Jeg begynte jeg å skrive om denne hendelsen, og så forma boka seg, sier debutanten.