Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disse skal skape toleranse i Midtøsten

Jordansk animasjonsserie skal bringe øst og vest sammen.

(Dagbladet.no): Det jordanske multimediaselskapet Rubicon håper deres nye animasjonsserie skal kunne klare det politikerne ikke har klart: Å bygge bro over den kulturelle splittelsen mellom øst og vest.


Selv om det høres vidløftig ut, har Rubicon allerede klart å samle amerikanere, irakere, jordanere og palestinere for å skape serien «Ben og Izzy» - en serie om vennskapet mellom en amerikansk og en jordansk gutt og deres flaskeånd Yasmine.

Kongelig støtte

Serien har også fått full støtte av det jordanske kongeparet, kong Abdullah II og dronning Rania.

Kongeparet har satt det som sitt mål å fremme toleranse, og på mandag vil den ellers så medieskye dronning Rania presentere serien under en formell middag på Metropolitan Museum of Art i New York.

Serien er Jordans første tegne- og animasjonsfilmeksport, og i USA får karakterene kjente stemmer fra store og små stjerner i Hollywood.

Blant annet skal Lucy Liu, Mark Hamil, og Clancy Brown være med.

Men det er innholdet, og ikke stjernene, som skal bidra til forsoning og fred gjennom serien.

JOBBER SAMMEN: 11-åringene Benjamin Martin(Ben) fra USA og Isam Aziz (Izzy) fra Jordan får hjelp av flaskeånden Yasmine til å reise på eventyr for å hindre en ond antikvitetshandler å ødelegge verdifull kulturhistorie. Foto: Scanpix
JOBBER SAMMEN: 11-åringene Benjamin Martin(Ben) fra USA og Isam Aziz (Izzy) fra Jordan får hjelp av flaskeånden Yasmine til å reise på eventyr for å hindre en ond antikvitetshandler å ødelegge verdifull kulturhistorie. Foto: Scanpix Vis mer

- Best for oss alle

- Ben og Izzy har alle de riktige ingrediensene. Den bruker det artige formatet barnetegnefilm har, fremmer viktig flerkulturell forståelse, og underviser våre barn samtidig, sier dronning Rania til nyhetsbyrået AP.

- Det handler om partnerskap; Det er ikke snakk om Østen som belærer Vesten, eller Vesten som belærer Østen, men heller Østen og Vesten som går sammen for å finne ut hva som er vårt felles beste, sier hun.

I beskrivelsen av serien er den amerikanske gutten Ben \'energisk men selvsentrert og med litt for stort konkurranseinstinkt\'. Den jordanske gutten Izzy er \'flittig men for seriøs, overlegen og falsk\'.

Det er derfor ikke fritt for at de to 11-åringene er uenige og kan ryke i tottene på hverandre. Men så lærer raskt at hvis de slår seg sammen og er et team, kan de lure alle.

Eventyr

Begge guttene er barnebarn av arkeologer og dumper selvfølgelig bort i en rekke eventyrlige og magiske mysterier sammen med den skjønne flaskeånden Yasmine - som kan få dem til å reise i tid.

Og hver gang må de kjempe mot den onde skurken og antikvitetshandleren Clutchford Wells.

Disse skal skape toleranse i Midtøsten

Til nå er det laget 13 episoder av serien, men produsentene planlegger 52 eventyr med Ben og Izzy, der de havner på ulike plasser over hele planeten, og sammen løser de vanskeligste oppdrag.

- Viktig etter Irak

Regissøren Randa Ayoubi (43) håper serien vil nytes både av barn og voksne. Ikke bare i Jordan og USA, men også andre steder i verden.

- Først og fremst er jo dette underholdning. Men det er også undervisning da serien inneholder et budskap om toleranse, aksept, og sameksistens, sier hun.

- Dette er blitt spesielt viktig etter terrorangrepene 11. september og krigen i Irak, sier hun.

Sammen med amerikaneren David Pritchard, tidligere produsent av «The Simpsons», leder hun et internasjonalt team bak serien, med en amerikansk regissør, irakiske animatører, en jordansk kunstnerisk leder, og en palestinsk teknisk leder.

- Forhåpentligvis er dette det første av flere prosjekter som bryter ned murer. Historien handler ikke om politikk eller religion, men om gjensidige likheter og interesser - som er langt større enn våre forskjeller, sier Pritchard.

KONGELIG STØTTE: Dronning Rania av Jordan gir serien sin fulle støtte, og mener den vil bidra til toleranse og brobygging mellom Østen og Vesten.
STJERNESTEMME: Den amerikanske versjonen får kjente stemmer, blant annet fra Lucy Liu, som skal være Yasmine.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling