NOMINERT: Thomas Dybdahl er en av de nominerte til årets Bylarm-stipend. Foto: Berit Roald / SCANPIX
NOMINERT: Thomas Dybdahl er en av de nominerte til årets Bylarm-stipend. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Disse slåss om millionstipend

Statoil deler ut penger under Bylarm.

(Dagbladet): I dag annonserte Bylarm og Statoil at årets nominerte til Statoils millionstipend er Mikhael Paskalev, Highasakite, Shining, Ida Jenshus, Young Dreams, Thomas Dybdahl, Truls, Blood Command, Elephant 9 med Reine Fiske og Monica Heldal.

Tidligere års vinnere har vært Ida Maria, Mathias Eick, Ingrid Olava, Kvelertak og Jarle Bernhoft siden stipendet ble innført i 2008.

- Dette stipendet er en viktig brikke i Statoils arbeid med å støtte og hjelpe nye talenter opp og ut i verden. Bylarm er blant de viktigste møteplassene for norsk musikkliv, og flere av dagens største norske artister har hatt sitt gjennombrudd her, sier Marius Rosenberg Amundsen, sponsoransvarlig i Statoil.

Hanne Kolstø var en av de nominerte med valgte å trekke seg på grunn av en pågående konflikt med plateselskapet sitt Karmakosmetix.

Kritisert Kråkesølv betegnet sponsorpengene som «skitne» og trakk seg fra nominasjonen i 2010, mens musiker Synne Øverland Knudsen sluttet i bandet Team Me av miljøpolitiske grunner da resten av bandmedlemmene lot seg nominere i fjor.

Espen Lind har tidligere sagt til Dagbladet at han synes det er dumt av unge musikere i startgropa å ikke ta imot Statoil-penger.

- Det synes jeg, men det må være opp til hver enkelt. Det spiller ingen rolle hvor pengene kommer fra, og Statoil støtter mye. Jeg ville ikke hatt problem med å ta i mot pengene om jeg var på samme sted.

- Døråpner Daglig leder i Bylarm, Erlend Mogård-Larsen, mener imidlertid at Statoil-stipendet kan være en viktig døråpner for en artist eller et band som står på randen av et internasjonalt gjennombrudd.

- Det er uten tvil mange norske artister som har et internasjonalt potensial. Men når man skal opp og frem i et annet marked så konkurrerer man med lokale og andre internasjonale artister. Da er det viktig å være til stede der det satses, gjennom møter med media, publikum og bransje. Dette krever økonomiske midler, og vi er stolte over å ha Statoil med på laget, med de dørene stipendet åpner for vinneren, sier Mogård-Larsen.