Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK skal finansieres over skatteseddelen

- Disse slipper å betale

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim har kikket på regjeringens forslag til hvordan NRK skal finansieres.

POSITIV: Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er positiv til en NRK-skatt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
POSITIV: Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er positiv til en NRK-skatt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim ser lyst på den nye NRK-skatten, som ble lagt fram av kulturminister Trine Skei Grande fredag.

- Staten har tjent flere hundre millioner bare på å gi gebyr til folk som betaler for sent. Det er mye penger som forsvinner helt unødvendig, og er samfunnsøkonomisk veldig dyrt, sier han til Dagbladet.

Kvadsheim sier at lisensregningen oppleves som forholdsvis stor i mange husstander. Han forteller at mange nordmenn får dagens NRK-avgift sendt til inkasso.

- NRK-regningen er en upopulær regning. En undersøkelse gjort av Tryg Forsikring for noen år siden viste at lisensregningen er en av regningene nordmenn prioriterer sist dersom man har lite penger. Det blir et problem siden staten er raskest på å kreve inn penger, og stiller fremst i kreditorkøen. Det er en regning som er veldig viktig å betale, forklarer Kvadsheim.

Slipper å betale

I mediemeldingen som ble lagt frem fredag ettermiddag er et av forslagene en øremerket NRK-skatt som skal betales av alle skatteytere, basert på hvor mye de tjener. Det vil si at de med mindre inntekt slipper å betale like mye som dem med mer i inntekt. Maksimalt må man betale 1700 kroner. Noen slipper nesten eller helt unna.

- De som da slipper å betale NRK-skatt fullstendig er de som tjener under frikortgrensa på 55 000 kroner, hvor for eksempel mange studenter befinner seg. Også en del med lavere inntekter, som deltidsarbeidende, uføretrygda og minstepensjonister vil betale en lavere NRK-skatt, sier Kvadsheim.

Kvadsheim mener at skatteordningen vil gjøre at man merker mindre til lisensen enn det man gjør nå.

- Det er alltid en fordel å ha færre fakturaer, for å unngå betalingsproblemer. Blir det en del av skatten så fordeles den på alle månedene, og man vil nesten ikke merke det.

MEDIESTØTTEMELDING: Kulturminister Trine Skei Grande presenterte mediestøttemeldingen fredag, på Landslaget for lokalaviser sitt landsmøte i Drammen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MEDIESTØTTEMELDING: Kulturminister Trine Skei Grande presenterte mediestøttemeldingen fredag, på Landslaget for lokalaviser sitt landsmøte i Drammen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

To forslag

Fra og med 1. januar 2020 er NRKs lisensavgift historie og skal ersattes. Fredag ble den nye mediemeldingen offentliggjort, og regjeringen ønsker at NRKs økonomiske framtid skal sikres på følgende måte: Via statsbudsjettet.

NRK skal finansieres via skatteseddelen og statsbudsjettet, noe som betyr at regjeringen ønsker å innføre en indirekte NRK-skatt, ved å redusere personfradraget. Maksimal betaling for NRK per skatteyter blir beregnet til rundt 1700 kroner i 2020.

Dette skal foregå ved å vedta en av to foreslåtte modeller:

Øremerket NRK-skatt: Innebærer at skatteyteren finner NRK-skatten i en egen linje i skattemeldingen. Inntektene til NRK blir en egen inntektspost på statsbudsjettet. Grunnlaget for NRK-skatten beregnes ut fra personinntekt. Maksimalt 1700 kroner for personer med en inntekt på 350 000 kroner eller mer.

Skattefinansiering uten øremerking: Bidraget fra den enkelte skatteyteren er ikke synlig i skattemeldingen. Finansiering skjer enten gjennom omprioriteringer eller skatteøkning, eller en kombinasjon av disse. Dette er forslaget regjeringen ønsker å gå for, og NRK vil da finansieres ved at personfradraget reduseres.

- Alle må bidra

Dagbladet pratet med kulturminister Trine Skei Grande (V) etter at hun la fra mediemeldingen fredag ettermiddag.

- Generelt er folk fornøyde med NRK. Derfor tror jeg de vil være med på dugnaden. Alle må bidra for å beholde NRK, sier hun.

Skei Grande mener ordningen er mer framtidsrettet og sosialt rettferdig enn den gamle lisensordningen.

- Alle må spleise for å ha en reklamefri god allmennkringkaster som gir oss kvalitet, som løfter kulturen vår, gir oss nyheter og som hele tida strekker seg etter å nå flere.

Koster å bruke norsk

Til og med dem som ikke bruker NRK må betale. For dem som føler de ikke har lyst til å bidra med noen NRK-skatt, har imidlertid Grande en klar beskjed:

NRK-SKATT: NRK skal fra 2020 finansieres gjennom en skatteordning. Her fra NRK-huset på Marienlyst i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NRK-SKATT: NRK skal fra 2020 finansieres gjennom en skatteordning. Her fra NRK-huset på Marienlyst i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- De bruker norsk, og norsk skal forvaltes av en allmennkringkaster. Vi har et bittelite språk, og er en bitteliten kultur i et bittelite land. Selv om du ikke ser på NRK, så bor du i dette samfunnet der noen må forvalte språket, hjelpe med å utvikle kulturen vår, sier hun, og fortsetter:

- Vi bruker skattesedlene våre på å støtte mange ting vi ikke bruker. Jeg bruker ikke norsk skole, jeg er ferdig, men jeg bruker gjerne skattepengene mine til å lage en god skole, fordi det lager et godt samfunn. På samme måte må man gjerne bruke mine skattepenger til å lage en allmennkringkaster som bidrar til og forvalter norsk kunst og kultur.

  • Rettelse 1. april 2019: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev Dagbladet at regjeringen innfører en egen NRK-skatt. Det er riktige er at NRK skal finansieres over skatteseddelen ved at personfradraget reduseres, altså en indirekte NRK-skatt.
  • Rettelse 2. april 2019: Fjernet setning om at «øremerket NRK-skatt skal betales av alle skatteytere som tjener minst 245 650 kroner». Erstattet med «øremerket NRK-skatt som skal betales av alle skatteytere, basert på hvor mye de tjener». Lagt inn oppdatert sitat fra Hallgeir Kvadsheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!