Disse søstrene er noe av det heiteste du får i musikkverdenen nå

Men Haim vil heller ha blødende fingre enn å gå på fest.

«HOT POT SISTERS»: Før Este Haim (midten) kan gå på scenen, varmer hun opp stemmen med en medbrakt dampinhalator. - Det er alltid like gøy å ta den gjennom sikkerhetssjekken, forteller hun, omgitt av søstrene Alana (t.v.) og Danielle. - «Nei, det er ingen bong. Beklager å skuffe deg.» Foto: Lars Eivind Bones.
«HOT POT SISTERS»: Før Este Haim (midten) kan gå på scenen, varmer hun opp stemmen med en medbrakt dampinhalator. - Det er alltid like gøy å ta den gjennom sikkerhetssjekken, forteller hun, omgitt av søstrene Alana (t.v.) og Danielle. - «Nei, det er ingen bong. Beklager å skuffe deg.» Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

(Dagbladet): Det har skjedd mye i livene til søstrene Haim det siste halvannet året. Fra å være et lokalt Los Angeles-band fikk de plutselig hele musikkbransjens øyne på seg etter fjorårets opptreden på bransjefestivalen SXSW. Og det tok ikke lang tid før appellen i tre langhårede, velkledde og pent utseende søstre med fengende popmelodier nådde langt utover musikkentusiastenes sfære. Dermed åpnet dørene seg også til jetsettlivet, noe jentene nylig fikk smake på under moteuka i London.

- Det var første gang vi var på et moteshow, og vi følte oss som hillbillyer. «Hvorfor er det ingen andre som danser på plassene sine?», spør eldstesøster Este Haim med tilgjort, tjukk aksent.

- Alle så på oss som vi var gærne, ler Alana.

- Det er morsomt å få gjøre sånne ting, men hvis ikke jeg spiller en bra konsert, dør jeg faktisk. Så jeg vil heller øve til fingrene mine blør enn å gå på fest.

Familieband
For det er altså ingenting i veien med trioens musikalske legitimitet: California-jentene har spilt sammen siden før de var gamle nok til å huske tekster.

Det begynte i foreldrenes familieband Rockinhaim, og de to eldste, bassist Este og gitarist og hovedvokalist Danielle, var en kort periode i det konstruerte tenåringsjentebandet Valli Girls. Men det var Danielle som først fikk virkelig fart på ting, som musiker i livebandene til Jenny Lewis, Julian Casablancas og Cee-Lo Green. Det forplantet seg etter hvert til familieprosjektet Haim.

Men debutalbumet har det tatt sin tid å komme i havn med.

- Da jeg tvitret «seksårsjubileum for Haim!» svarte folk bare «så se å få ut en plate!» Men vi har aldri gitt ut noe vi ikke likte hundre prosent, forklarer Alana.

Svensk gjennombrudd
Det var nemlig ikke bare enkelt å finne det rette soundet etter årevis som et rent liveband. Gjennombruddet kom med svenske Ludwig Göransson, som produserte fjorårets debut-EP «Forever».

- Han var den første som spilte oss inn hvor vi faktisk likte resultatet. Vi visste hele tiden hvordan vi ville høres ut, vi visste bare ikke hvordan vi skulle få det til når vi kom i studio. Men Ludwig lærte oss vokabularet til å si hva vi ville, og i stedet for å si «jeg tar det, bare sitt der dere» — som mange produsenter hadde gjort før — ville han samarbeide. Han forandret alt. Vi skylder ham våre førstefødte.

- Hvor mye er musikken deres påvirket av låtene dere spilte i oppveksten?

- Det var en fantastisk opplæring. Vi vokste opp med å lære oss favorittlåtene til foreldrene våre, klassiske akkordprogresjoner. Vi lærte oss rett og slett å spille ved å lære hitlåter. Og nå føler jeg, underbevisst, at de tingene kommer tilbake.

Norske favoritter
Haim-slektas hitskole har definitivt virket som den skal. Fire singler har jentene på samvittigheten før albumet «Days Are Gone» slippes neste uke, og samtlige har vært uimotståelige. Varmen, friskheten og vokalharmoniene sender uunngåelig tankene til Fleetwood Mac, men også mer moderne elementer er med.

Jentenes «Forever» har for eksempel fått en sømløs discobehandling av nordmennene Lindstrøm & Prins Thomas, som de håper å kunne samarbeide mer med.

- Jeg tror det er alles favorittremiks. Lindstrøm sendte den til oss og vi falt fullstendig for den, så vi beholdt den, sier Este.

Bassfjes
Men med suksess og kjendisstatus har det også fulgt mer slitsom oppmerksomhet. Bassist Estes intense mimikk på scenen er heftig diskutert på internett, og har til alt overmål gitt opphav til sin egen facebook-side.

- Jeg har prøvd å opptre uten å gjøre det, for du ser jo bilder av deg selv og tenker: «Este, kan du kanskje være så snill å lukke munnen din litt neste gang?» Men for det første har jeg det ikke like gøy da, og for det andre spiller jeg dårligere. Så det kommer ikke til å forandre seg, slår Este fast.

- Jeg har det gøy på scenen, og det er det eneste stedet jeg virkelig kan slippe meg løs. For meg handler det om at du bør leve livet ditt som om ingen ser på deg. Hvem bryr seg om hva andre synes?

OMTALT MIMIKK: Este Haims ansiktsuttrykk har inspirert en egen facebookside. - Jeg tror det er en rar bassgreie, ikke en rar Este-greie. Alle bassister jeg vet om har et rart bassfjes, sier søsteren Alana. Foto: AFP / NTB Scanpix.
OMTALT MIMIKK: Este Haims ansiktsuttrykk har inspirert en egen facebookside. - Jeg tror det er en rar bassgreie, ikke en rar Este-greie. Alle bassister jeg vet om har et rart bassfjes, sier søsteren Alana. Foto: AFP / NTB Scanpix. Vis mer