OVER HAVET: Afrikanske flyktninger om bord på det norske skipet Siem Pilot utenfor kysten av Italia.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OVER HAVET: Afrikanske flyktninger om bord på det norske skipet Siem Pilot utenfor kysten av Italia.Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Disse to bøkene om flyktningkrisa utfyller hverandre perfekt

Alt om flukten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

To nye bøker om flyktningkrisa gir til sammen et totalbilde av en av vår tids største tragedier, politiske utfordringer og splittende debattemaer. Her finner vi mennesker med håp, tro og fortvilelse. Vi leser om de verste grusomheter, men får samtidig innblikk i fluktens dynamikk og modus operandi. Den ene boka finns bare på engelsk, den andre er nå oversatt fra italiensk.

Det er sjelden bøker utfyller hverandre som disse to, «Grensa» og «The New Odyssey». Den førstnevnte er skrevet av den italienske forfatteren og journalisten Alessandro Leogrande, den andre av den britiske avisa The Guardians migrasjonskorrespondent, Patrick Kingsley.

Odysseen

Leogrande har gjort dybdeintervjuer med flyktninger, og i boka møter vi også slektninger, redningsarbeidere, frivillige og fanatiske fremmedhatere. Han konsentrerer seg om mennesker som har flyktet over Middelhavet til Italia og forteller med intens styrke og innlevelse om tragediene som utspiller seg i det uforutsigbare havområdet. Leogrande reiser blant annet til havnebyen Patras i Hellas og til Sinai i Egypt, og han besøker de italienske øyene og byene der flyktninger først ankommer. Grensa som bokens tittel henspeiler på, er både fysisk, psykisk og kulturell, og den går som en rød tråd gjennom boka. Hovedpersonen er den irakiske kurderen Shorsh, som vi møter i flere kapitler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn