USLETTELIG FØRSTEINNTRYKK: Frode Grytten og Torbjørn Røe-Isaksen møtes på Litteraturhuset i Bergen til våren, for å snakke om industribygder etter industrialderen. Sist de to møttes, var Grytten for en sjelden gangs skyld ganske snydens. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
USLETTELIG FØRSTEINNTRYKK: Frode Grytten og Torbjørn Røe-Isaksen møtes på Litteraturhuset i Bergen til våren, for å snakke om industribygder etter industrialderen. Sist de to møttes, var Grytten for en sjelden gangs skyld ganske snydens. Foto: Oddmund Lunde / DagbladetVis mer

Disse to har møttes en gang før - på fylla

Førsteinntrykket kan rettes på når forfattere og politikere møtes på nytt litteraturhus.

(Dagbladet:) Neste helg åpner Norges tredje rendyrka litteraturhus i Bergen, etter at Fredrikstads nye litterære storstue åpnet fredag.

Når bergenshuset lanserer vårprogrammet i dag, vil «de gode konseptene» stå i fokus.

Et av dem er «Bok&Storting», hvor norske politikere — fortrinnsvis parlamentarikere — får møte hvilken forfatter de vil. Dermed fikk Oddas store sønn og stemme, Frode Grytten, en ganske overraskende invitasjon.

Møttes på fylla - Jeg har bare møtt Torbjørn Røe-Isaksen en gang før, og det var blant de sjeldne gangene det forekommer at jeg har vært full. Jeg var nok litt pågående, og kom heller dårlig ut av en diskusjon om tiggeforbudet Høyre hadde foreslått, og som Røe-Isaksen var mot, sier han.

Inntrykket kan ikke ha vært uopprettelig, for nå har Røe-Isaksen valgt seg ut Grytten til sitt forfattermøte.

- Både Gryttens Odda og Porsgrunn - der jeg kommer fra - er bygder som er preget av arbeiderklassen.

- Du har jo vært en av pådriverne for Høyres image som «det nye arbeiderpartiet». Er dette et kulturelt bevisst forsøk på imagebygging?

Torbjørn Røe Isaksen har valgt seg Frode Grytten til arrangementet Bok&Storting på Litteraturhuset i Bergen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
Torbjørn Røe Isaksen har valgt seg Frode Grytten til arrangementet Bok&Storting på Litteraturhuset i Bergen. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Nei. Jeg tenker først og fremst at vi kan ha en spennende samtale om hva som skjer i et industrielt lokalsamfunn når industrien blir mindre viktig, sier Røe-Isaksen.

- Dessuten er han en av de dikterne som svarte veldig godt på 22. juli. «Et dikt for dei unge» traff meg med et dobbelt knyttneveslag midt i både hjertet og magen.

Valgkampavveksling - Vi ser på dette som en mulighet i et valgår til å gjøre noe helt annet enn disse i tv-debattene man blir så lei av, sier prosjektleder for sakprosa og samfunn ved Litteraturhuset i Bergen, Rebekka Kvelland.

- Også er vi nysgjerrige på hvem leseren er i disse politikerne.

Kvelland tror ikke man kan tenke «si meg hva du leser, så skal jeg si deg hvem du er» om politikernes lesevaner. Men noen av valgene er like fullt interessante.

- Siv Jensen valgte ikke «Fifty shades»-forfatteren E. L. James?

- Det var kanskje det vi hadde forventet, men hun spurte verken etter henne eller noen andre erotiske forfattere, sier Kvelland.

- Faktisk var hun ganske sprek, og foretrakk en selvbiografisk krigsbok fra bakken som kanskje treffer en litt annen målgruppe. Man skal ikke tro alt man leser i avisa!

Varierte møter Jensen skal møte soldaten Emil Johansen, som har skildret virkeligheten på bakken som soldat for Telemarksbataljonen i Afghanistan.

Blant de andre deltakerne er Erna Solberg, Audun Lysbakken, Trine Skei Grande, Heikki Holmås og Helga Pedersen. De møter alt fra den tidligere Dagblad-spaltisten Selma Lønning Aarø, til så ulike forfattere som Anne Holt, Levi Henriksen og Åsa Linderborg.

Og en pappa. Faren til Heikki Holmås, Stig Holmås, er nemlig en forholdsvis kjent bergensforfatter.