Sensur i Iran:

Disse TV-bildene får iransk aktivist til å rase

Iransk nyhetsbyrå tegnet klær på Oscar-stjerna

SENSURERT: Oscar-antrekket til den sørafrikanske filmstjerna Charlize Theron, ble for mye for det iranske nyhetsbyrået ILNA, som «kledde på henne». Video: Facebook/My Stealthy Freedom Vis mer

(Dagbladet): De bare armene og utringningen til den sørafrikanske filmstjerna Charlize Theron ble for mye for det iranske nyhetsbyrået Iranian Labor News Agency, ILNA, skriver New York Times.

Dermed sensurerte iranerne både armene og kløfta til stjerna. Da Theron og Shirley MacLaine delte ut prisen for beste fremmedspråklige film under søndagens Oscar-utdeling, var kun hodet hennes synlig.

Utdelingen markerte et stort øyeblikk for Iran, da prisen for beste fremmedspråklige film gikk til «The Salesman», som er regissert av Teheran-regissør Asghar Farhadi.

En nyhet det iranske nyhetsbyrået ville melde på sine egne premisser.

Se hvordan, i videoen øverst i saken.

Tegner på klær

I et forsøk på å få det til å se ut som at Theron hadde mer klær på seg enn det hun hadde, har nyhetsbyrået lagt på en svær, mørk genserlignende sak på overkroppen hennes.

Det var likevel ikke bare sørafrikaneren som tilsynelatende ikke var tilstrekkelig tildekket.

Da iransk-amerikanske Anousheh Ansari mottok prisen på vegne av regissøren, som boikottet utdelingen på grunn av Trumps innreiseforbud, ble også deler av overkroppen hennes sensurert.

Takketalen hun holdt, var skrevet av Farhadi, og inneholdt et klart budskap til amerikanske myndigheter.

- Mitt fravær er av respekt for mine landsmenn, og folk fra seks andre nasjoner i verden, som har blitt offer for en inhuman lov som forbyr dem å komme til USA, sa Ansari på vegne av regissøren

- Absurd

Iranske Masih Alinejad, som driver Facbook-siden My Stealthy Freedom, kjemper for iranske kvinners frihet til å slippe å dekke seg til. Alinejad delte ILNAs sensurerte bilder på Facebook-siden.

Ifølge New York Times, skal Alinejad ha sendt en e-post til organisasjonen Women in the World, hvor hun er sterkt kritisk til at det statlig eide nyhetsbyrået tar «absurde» skritt for å promotere ideen om at en kvinnes kropp skal være tildekket.

REAGERER: Iranske Masih Alinejad reagerer på hvordan det statlige nyhetsbyrået dekker til kvinnekroppene. Her er hun avbildet i Oslo i 2014, hvor hun deltok på en Fritt ord-konferanse. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
REAGERER: Iranske Masih Alinejad reagerer på hvordan det statlige nyhetsbyrået dekker til kvinnekroppene. Her er hun avbildet i Oslo i 2014, hvor hun deltok på en Fritt ord-konferanse. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Alinejad, som er bosatt i New York, mener nyhetsbyrået fullstendig overskygger det viktige budskapet til Farhadi ved å i stedet tre et annet budskap ned over ørene på iranske seere.

- Den islamske republikken Iran tvinger jenter ned i syvårsalderen til å dekke seg til. Mens mange av oss, inkludert mange amerikanere, viser misnøye med Trumps muslimforbud, må vi også være tydeligere i fordømmelsen av Den islamske republikken Irans innreiseforbud for kvinner som ikke kan reise inn i landet uten en hijab, skrev Alinejad i e-posten.