Distansert blikk

Nyansert portrett, mangler en klo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det sies gjerne at det gunstigste biografiobjektet er han som lever et kort og dramatisk liv, og velger utgangen på det selv. For biografen innebærer det mindre research og større mulighet for fortettet dramatikk. Radka Toneff liv har alle disse ingrediensene. Hennes livsflamme brant kort og intenst, og hun forlot verden for egen hånd i ung alder. På den lille tida hun levde rakk hun å bli en legende og et forbilde for en framtidig generasjon jazzmusikere.

Ingen snarveier

Forfatter og journalist Marta Breen tar heldigvis ingen snarveier, og unngår en videre mytebygging rundt Toneffs liv. Snarere velger hun å se Toneff på distanse. Breen ser sitt subjekt gjennom øynene til de som levde samtidig med musikeren. Hun har snakket med søster, kjærester, kollegaer, kritikere og anmeldere. Det har blitt et sammensatt portrett over en på samme tid skjør og sterk person. Breen har opparbeidet seg solide kunnskaper om samtidas musikkmiljø, noe som utgjør de mest interessante partiene i denne boka. Blant annet er det verdt å merke seg hvor alene Toneff står som kvinnelig jazzmusiker i sin samtid, stadig med en mannlig mentor ved sin side. Det første har endret seg, men kanskje ikke det siste?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer