Distansert kunst-krim

Med sitt dvelende språk holder Antonio Muñoz Molina hele tida leseren tilbake i denne noe distanserte kunst-krim-romanen. Han framstår som nok et eksempel på en litterær begavelse med et lekent og svært bevisst forhold til sjangerkonvensjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På begynnelsen av dette ti-året ble det fra forlagshold postulert at det var i Spania det skjedde for tida, og siden har norske lesere kunne stifte bekjentskap med en rekke representanter for den spanske post-Franco-generasjonen. En av dem er Antonio Muñoz Molina (f.1956). Hans første bok oversatt til norsk var «Den polske rytter», som forelå i 1993. Nå foreligger hans gjennombruddsroman, som i 1987 innbrakte ham både den spanske kritikerprisen og den nasjonale litteraturprisen, samt en mengde lesere.

Lek

Det Antonio Muñoz Molina har felles med flere andre spanske forfattere oversatt til norsk, er sansen for den litterære leken, ikke minste en uærbødighet i forhold til realismen, et ønske om å prøve ut nye måter å skrive romaner på, og til tider med et kanskje litt moteriktig flir til alle gammeldagse forventninger om alvor.

Samtlige av skikkelsene i «Vinteren i Lisboa» må kunne kalles karikerte, og de glir glatt inn i sine omgivelser, den klassiske storby-krimmens persienner, barer og neonlys som skinner i regnvåt asfalt. Molina formelig fråtser i berømte forelegg, både fra filmens og litteraturens verden, men han gjør det med stil, og alle scener er nøye plassert på en egnet location. Handlingen i boka likeså.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer