Distriksopprør mot NRK

Flyttingen av mandagsfilmen fra NRK1 til NRK2 har utløst distriktsopprør mot NRK i Troms. Mange nekter å betale hele lisensen.

En oppfordring fra en misfornøyd TV-titter i Nordland sprer seg nå blant misfornøyde TV-seere i Nordland, Troms og Finnmark. Oppfordringen går på å betale bare 60% av lisensen for å vise misnøyen mot NRK.

Mister film og fotball

Rundt 150 000 seere får ikke lenger se mandagsfilmen på NRK1. Lokalavisene fylles daglig av forbannede seere som opplever det som slag i trynet å se første omgang av en fotballkamp på ener-kanalen, mens andreomgang går på NRK2 - som de ikke har.

- Tidligere har NRK2 vært så lite attraktiv, forklarer fungerende redaksjonssjef i Nordlys, Oddny Johnsen til Dagbladet :på nettet.

- Men nå setter de filmene over på NRK2, mange på bygda har ikke kino engang. Eneste mulighet til å følge noenlunde med har vært via NRK.

Lisensopprøret er inspirert av tidligere aksjoner fra Sogn og Fjordane hvor bare 40% av seerne - de med parabolantenne inkludert - kan få inn NRKs avlastningskanal.

- Om 300 000 osloboere ikke fikk inn NRK2 ville situasjonen i Oslo ville det nok blitt mer trøkk bak folkebevegelsen, kommenterer redaksjonssjef i NRK Sogn og Fjordane, Arve Sandal.

Redusert lisens

Betalingsfristen for NRK-lisensen er 1. mars.

- Jeg sender NRK i dag en ny giro som jeg legger i en hvit konvolutt. Giroen er på 492 kroner, altså 60% av den lisens de har krevd meg, sier Vilmar Johansen fra Vannøya i Troms til Nordlys.