SVs landsmøte 2019:

Distrikt trumfet kvinnekortet

SVs nye nestleder vil ha parti med bredere politisk profil.

TETT LØP: De to nestlederkandidatene, Torgeir Knag Fylkesnes og
Kari Elisabeth Kaski, under SVs landsmøte på Gardermoen, lørdag, noen timer før valget.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TETT LØP: De to nestlederkandidatene, Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski, under SVs landsmøte på Gardermoen, lørdag, noen timer før valget. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Det var så vidt båten bar for Torgeir Knag Fylkesnes, filosofen som har svingt seg opp på fiskeripolitikk. Han ble nestleder i SV med 108 mot 100 stemmer. En kvinnemobilisering i innspurten var ikke nok til å sikre seier for Kari Elisabeth Kaski.

Siden samlingskongressen i Trondheim i 1973 er det sjelden at kjedsomhet har preget landsmøtene i SV. Ofte har de vært en blanding av minefelt, stubbebryting, maraton og gjørmebad. Og når siste røde appell var fremført, reiste delegatene gjerne hjem for å slipe knivene til neste oppgjør. Slik gikk årene.

I år er tonen en annen. Roligere, tryggere og nesten blottet for indre aggresjon. Det største spenningsmomentet har vært valg av ny nestleder etter Snorre Valen. De to kandidatene, stortingsrepresentantene Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes, har ført en lang valgkamp innad i partiet. Men den har foregått med en gjensidig respekt og vennlighet som er nokså uvanlig i norsk politikk.

Det holdt nesten helt til mål. Da samtlige menn i partiets valgkomite gikk inn for Fylkesnes, utløste det en rask motreaksjon i deler av SVs mektige kvinnefraksjon. Det ble mobilisert for Kaski og kvinnekortet kom aktivt i spill. Ikke minst ble det tydelig da stortingsrepresentant Karin Andersen i sin valgtale for Kaski la avgjørende vekt på SV som feministisk parti. Andersen er i slike spørsmål en politisk tungvekter i partiet, høyt respektert for sin konsekvente kamp for de minst privilegerte i dette landet.

På den annen side var SVs urkraft fra Vestlandet, Oddny Irene Miljeteig, den som var førstetaler for Torgeir Knag Fylkesnes. Hun er en bauta i partiet, og i Bergen by. Miljeteigs rolle var å mobilisere distriktene bak Fylkesnes, men også vise at han har stridbare kvinners støtte. For underveis ble kvinnemobiliseringen for Kaski møtt med en tilsvarende kvinneaksjon for Fylkesnes.

Dette demonstrerer et viktig politisk poeng: I SV er kvinnene den avgjørende politiske kraften når de opptrer samlet bak et standpunkt eller en person. Selvsagt opptrer ikke kvinnene som en fast blokk, men de er i stand til å avgjøre sentrale spørsmål.

Hva betyr valget av Fylkesnes foran Kaski for SVs politikk? En nestleder kan nok ha mer innflytelse enn andre, men er mer en representant for en strømning eller retning i partiet. Valget av Fylkesnes kan tolkes som en seier for distriktene, men det blir for enkelt. SVs nye nestleder er tydelig på at han representerer et program.

Det handler om å gjøre SV til et parti med et bredere politisk tilbud enn hovedfokuset på ulikhet og miljø. Fylkesnes er opptatt av å gjøre det grønne skiftet til et springbrett for ny verdiskapning og industri. Som han sa i sin valgtale til landsmøtet: SV må være verdiskapningens parti.

Og han kan ikke beskyldes for å være en som taler til vinden. I Nord-Norge har Fylkesnes etablert seg som en tydelig talsmann for kystens interesser og økonomi. SV er i dag en reell faktor i fiskeripolitikken. Det imponerer kanskje ikke Grunerløkka, men store deler av kysten vil nok skjønne betydningen.

Det er nokså godt gjort av en mann som er cand.mag i historie, sosialantropologi og filosofi. Og som har hovedfag i filosofi med en oppgave om kreativitet og hvordan nye ideer oppstår. Blir du fiskernes mann med et slikt rulleblad, er det mange veier som åpner seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.