Dit alle veier fører

ROMA (Dagbladet): Konsul Gram, gift med historikeren P.A. Munchs datter, sa en gang til sin kone: «For deg er en hestelort i Italia mer verdt enn noe i Norge.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

INGEN TITTEL

Trues med nedleggelse

Edvard Grieg mente at nordboerne hadde spesielt godt av å komme til Roma, siden de i sin nasjonalkarakter hadde «så meget tungt og reflektert», at de trengte å utvikle et friere blikk under en varmere himmel. Henrik Ibsen insisterte på at den unge Vilhelm Krag måtte til Roma, og sørget for at han fikk reisestipend. Selv skrev Ibsen seks av sine mest sentrale skuespill i Italia.

«Vi møtes kanskje i foreningen?» spør den nyankomne Helge Gram den mer erfarne Roma-boer Jenny, i Sigrid Undsets berømte Roma-roman. Undset er en av de få norske kunstnerne som bruker Roma aktivt som kulisse i sin litterære virksomhet. Foreningen - Skandinavisk Forening for Kunstnere og Vitenskapsdyrkere i Rom - var samlingsstedet for de tilreisende, med behørige fester når noen kom eller dro.

Skandinavene samlet seg under Spansketrappen. Her satt Ibsen på sin Caffh Greco, der flere norske kunstnere hadde sin postadresse. Anders Svarstads portrett av Sigrid Undset med romersk kyse henger fortsatt i cafeen. Her, i Via Condotti, holdt Skandinavisk Forening først til. Foreningen ble grunnlagt i 1860 på skandinaviske boksamlinger - til glede for den som var langt hjemmefra - men ble styrket med en hjelpekasse for pengelense nordboere uten returbillett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer