Ditt første haikudikt

Haikudikting handler om å være konkret i formen. Forfatteren Øystein Hauge forteller deg hvordan du skriver ditt første haikudikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I denne delen skal vi se på noen grunnprinsipp - litt basisteori - som skal og må være på plass dersom du skal få fullt utbytte av å følge Dagbladets Haikuskole. Etterhvert skal du selv få oppleve disse virkemidlene i samspill, oppleve gleden ved å se et haiku vokse fram... Du har noe å se fram til!

Moderne haiku

Et klassisk haikudikt inneholder sytten stavelser, fordelt over tre linjer. Fem stavelser i første, sju i andre og fem i siste linje. Men legg merke til at jeg nå snakker om et klassisk haikudikt. Og haikudikt i ren klassisk form kommer vi tilbake til - når vi skal diskutere haikuhistorikk og når vi skal presentere de ulike «skolene» innenfor haikutradisjonen. Men i Dagbladets Haikuskole kommer vi først og fremst til å konsentrere oss om haikupoesi slik den stort sett skrives her i vesten; den formen jeg vil kalle moderne haiku eller samtidshaiku.

Årstider

For det finnes flere formkrav i haikuposeien. Uansett tradisjon. Noen kan vi velge å ta hensyn til. Andre kan vi med fordel la ligge. Kigo er et ord du ikke kan unngå å støte på dersom du ønsker å lære mer om haikupoesi. For kigo er det ordet i et haiku som setter diktet ditt inn i en bestemt årstid. Snø. Is. Opplagte «vinterord» begge to. Men om du tenker deg om... Det må jo være et hav av andre ord også. Som assosierer til vinteren. Javisst er det det. Jisei heter den, forresten - ordboka som japanerne bruker når de selv skriver haiku. Ei ordbok som bare inneholder kigo. Som forteller hvilken årstid ordene skal knyttes til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer