Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Valg:

Ditt verdivalg – hilsen Katinka (21)

Mye står på spill ved dette valget. Det dreier seg om menneskeverd og at alle er like mye verdt.

Meninger

Spaltist

Knut Arild Hareide

er partileder i KrF og stortingsrepresentant. Han er en av politikerne som er spaltist for Dagbladet i valgkampen.

Siste publiserte innlegg

Denne uken fikk jeg en e-post fra Katinka, som har stemt for første gang. Det hun skrev gjorde så sterkt inntrykk på meg at jeg gjengir hele e-posten her:

«Kjære Knut Arild.

I disse hektiske valgkampukene hvor det store spørsmålet om hvem som kaprer de kristne velgerne vil jeg bare komme med en liten, men for mange av oss, viktig påminnelse til deg.

Jeg er ingen valgekspert, og i år stemte jeg for første gang ved stortingsvalg. Jeg har vokst opp med å høre om viktigheten av å bruke min stemme, og i år fikk jeg endelig muligheten.

Det er ikke lett å finne et parti som deler alle ens oppfatninger av hva som er viktig, man er nødt til å velge sine hjertesaker, og stemme deretter.

I år fikk KrF min stemme.

Fordi jeg brenner for K-en i KRLE? Nei. Fordi jeg er opptatt av familiepolitikk? Nei. Jeg er hverken spesielt religiøs, eller småbarnsmor.

Jeg stemte KrF fordi det er det eneste partiet som holder fast ved min hjertesak. Et mangfoldig samfunn der det er plass til alle, hvor annerledes er noe positivt, og et ekstra kromosom er en berikelse til vårt ellers så «perfekte» samfunn.

Jeg sender deg dette brevet for å gjøre deg klar over denne gruppen KrF velgere, for vi er flere enn du kanskje tror.

NIPD testen er allerede innført, og 9/10 gravide som får påvist Downs Syndrom hos fosteret tar abort. Det er lett å tenke at saken er tapt, at mine venner med downs snart vil tilhøre et fjernt kapittel i Norges historie. Det er lett å føle seg liten og ganske alene når det store flertallet slenger rundt seg med argumenter som degraderer andres menneskeverd til å handle om penger og budsjetter.

Disse menneskene har ikke den samme muligheten til å heve stemmen i debatten, de er avhengige av sånne som deg, og meg.

Så det er derfor jeg så meg nødt til å skrive til deg i disse hektiske tider, Knut Arild. Du fikk min stemme ved mitt første valg, og jeg håper du står opp for denne saken.

Jeg gir meg ikke, et mangfoldig samfunn er noe jeg aldri vil slutte å kjempe for. For øyeblikket studerer jeg medisin, slik at jeg kan være en høy og klar stemme i kampen mot sortering i fremtiden. Men nå, og de neste fire årene er det du som har den høyeste stemmen.

Jeg klarer ikke slutte å tenke på hva som vil bli det neste. ADHD? Anlegg for demens? Dysleksi?

Som medisinstudent kan jeg foreløpig bare ane de massive konsekvensene sorteringen vil medføre.

Jeg har drevet aktiv valgkamp i min omgangskrets de siste ukene. Er jeg medlem av KrF? Nei. Har jeg rekruttert mange velgere til KrF? Ja.

For jeg kjenner mange med Downs syndrom, flere enn de fleste på min alder. Jeg har vokst opp i en familie hvor det å lære at annerledes er en berikelse har vært viktig. Min mamma har vært avlaster siden før jeg ble født, jeg har vokst opp med en «storesøster» med en psykisk utviklingshemming. De siste årene har vi vært avlasterfamilie for en jente med Downs Syndrom.

Min lillesøster (16) skrev leserinnlegg i Aftenposten som 14-åring, hvor hun gikk hardt ut mot sorteringssamfunnet. Innlegget fikk mye oppmerksomhet, og endte med dobbeltsidig intervju med både min lillesøster, og hennes bestevenninne med Downs.

Bent Høie skrev varmt om et inkluderende samfunn, og roste min lillesøster. Noen år senere gikk hans parti inn for å innføre NIPD testing.

Jeg har aldri sett min lillesøster mer skuffet over norsk politikk. Dobbeltmoralen hun var vitne til gjorde at hun som tenåring mistet tiltroen til våre folkevalgte. Før hun i det hele tatt hadde stemmerett.

Selv har jeg skrevet utallige leserinnlegg om saken. Jeg har jobbet i spesialklasse for elever med psykisk utviklingshemming (deriblant Downs Syndrom) i Oslo.

Jeg har vært frivillig i «Sing -Along» en musikalgruppe for mennesker med Psykisk Utviklingshemming i Grefsen Kirke i Oslo.

Jeg har bare såvidt begynt å rekke opp min hånd for dem med et ekstra kromosom.

Som fremtidig lege i Norge kan jeg garantere at jeg kommer til å skrive med store bokstaver imot sortering så lenge det er håp. Foreløpig er stemmen min ikke høy nok, tross i mer erfaring på dette feltet enn mine jevnaldrende. Men om 5 år skal jeg gjøre mine venner med Downs syndrom en tjeneste vi alle skylder dem.

Jeg har i år stemt ved mitt første stortingsvalg, og jeg stemte KrF. Jeg kommer til å følge med på utviklingen i innføring av tester og ultralyder med falkeblikk.

Dersom KrF kommer i regjering håper jeg du husker denne mailen, for jeg skal love deg at vi er mange som følger nøye med.

Dersom KrF taper kampen mot samarbeidspartiene, og testing blir innført, håper jeg du inviterer min venninne med Downs på besøk, og forklarer henne nøyaktig hvorfor dere ikke ropte høyere for hennes eksistens.

Lykke til med innspurten.

Mvh. Katinka Lillestølen Beil (21)»