Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Diva i dongeri

-  Jeg elsker å synge i Norge. Nordmenn er et varmt publikum, sier Virginia Tola, supertalentet med en stemme som kan smelte selv den mest tilfrosne sjel.

Godt utvaskede dongeribukser, ullgenser og glad latter - det er ikke mye «operadiva» over Virginia Tola. Men misforstå ikke, den i morgen 29 år gamle sopranen som så suverent vant Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse høsten 1999, er på stø kurs mot stjernestatus.

Karrieren på verdens operascener har tatt av for fullt, og at hun fortsatt turnerer i Norge, tre år etter at hun sendte norske anmeldere i fistel over sitt livs første Mimi i «La Bohème» på Den Norske Opera, må betraktes som et resultat av framsynt arrangørplanlegging.

Fire konserter er unnagjort, nå gjenstår Oslo og Tromsø.

-  Det nytter ikke å være operasanger bare i Argentina, jeg er nødt til å reise verden rundt hele tida, sier Tola og ramser opp hovedsteder.

Italia lokker

-  Det er slitsomt, og i begynnelsen kom det som et sjokk på meg hvor vanskelig det var å bevare seg selv blant alle de fremmede inntrykkene. Nå går det heldigvis bedre, og enda bedre blir det når mannen min blir ferdig med advokatutdannelsen sin. Da flytter vi sannsynligvis til Italia der oldefaren min kom fra.

-  Hvordan får du alle hotellromtimene til å gå?

-  Jeg øver hver eneste dag. Hardt arbeid er den eneste måten å nå toppen på, uten øving hjelper det ikke stort med talent. Men jeg kan jo ikke øve hele tida, så det blir en del lesing. Mest biografier og bøker om selvutvikling, det hjelper meg til ikke å miste meg selv oppe i alt dette.

 AMBISJONER: -  Jeg vil til topps, men hva «topps» betyr? Å kunne velge de beste rollene på de beste scenene med de beste dirigentene. Men også en indre ro og visshet om at du gjør det riktige og jobber hardt for stadig å utvikle det talentet du er gitt her i livet, sier Virginia Tola. Foto: Ole C.H. Thomassen
AMBISJONER: - Jeg vil til topps, men hva «topps» betyr? Å kunne velge de beste rollene på de beste scenene med de beste dirigentene. Men også en indre ro og visshet om at du gjør det riktige og jobber hardt for stadig å utvikle det talentet du er gitt her i livet, sier Virginia Tola. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Sjenerøse Domingo

«Et talent som man kan gjette på at man får oppleve bare et par ganger i løpet av et kritikerliv,» skrev Ståle Wikshåland om Virginia Tola i 2001.

Opplever hun at den internasjonale operaverdenen har mottatt henne med åpne armer eller som en farlig konkurrent?

-  Jeg var heldig, fordi jeg møtte Placido Domingo. Han er ikke bare en av de store sangerne, men også en av de mest sjenerøse. Han er opptatt av å hjelpe unge talenter.

-  Når får vi se deg i Norge igjen?

-   Boka er full ut 2006, men jeg vet at det jobbes med saken.

-  Vi åpner et nytt operahus her i 2008?

-  Jeg vet det. Og jeg skulle gjerne vært her da, sier Virginia Tola.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media