TIDENES DIVA: Dokumentaren om mestersopranen Maria Callas inneholder flere ukjente filmklipp. Video: Sony Pictures Vis mer

Anmeldelse: «Maria by Callas»

Diva i evig drama

Portrett av Maria Callas' to ansikter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Maria by Callas»

4 1 6

Dokumentar

Regi: Tom Volf
Skuespillere: Maria Callas m.fl.
Premieredato: 26. april 2019
Aldersgrense: Alle
Orginaltittel: «Maria by Callas»

«Interessant helteportrett»
Se alle anmeldelser

FILM: «Jeg er to personer, faktisk, Maria og Callas.» Uttalelsen falt i David Frosts lange intervju med operadivaen Maria Callas i 1970. Sannsynligvis er det denne innrømmelsen som har gitt tittelen til den biografiske dokumentaren «Maria by Callas». Klipp fra Frost-intervjuet er gjennomgående i Tom Volfs film.

Feiret og jaget

Det er ingen tvil om at den gresk-amerikanske sopranen Maria Callas (1923-1977) var en av sin tids mest feirede og paparazzi-jagede stjerner. Det er skrevet flere bøker om henne, men mye av materialet i filmen, levende bilder, er ikke publisert før. Volf har oppsporet private brev, 8 mm-filmer, lydbåndopptak og fotografier i tillegg til offentliggjorte intervjuer og konsertopptak. Satt sammen gir det et interessant, om ikke helthetlig, helteportrett av en fascinerende kunstner.

Ensformig

Nå skal det innrømmes at en overflod av klipp viser Callas på vei inn eller ut av fly, iført dyre pelser, solbriller og digre blomsterbuketter. Fryktelig ensformig, men det understreker jo nettopp inntrykket av divaens glamour. Desto mer rørende er scenene fra New York der horder av mennesker har stått, ligget og overnattet i kø for å få billetter til en Callas-forestilling.

Norma

Den tekniske kvaliteten på klippene er variabel, men noen av dem påstås å være enestående. Det gjelder for eksempel opptaket fra Paris-operaen i 1958, der Maria Callas framfører den berømte arien «Casta Diva» fra Vincenzo Bellinis opera «Norma». Det har aldri vært vist i farger før. Filmen viser også samme arie framført i Paris i 1965, da Maria Callas så seg nødt til å avbryte forestillingen.

Onassis

Flere strålende framføringer har fått plass - både fra Verdi, Bizet og Puccini – og etterlater ingen tvil om hvilken mestersopran hun var. Men privatlivet hennes skulle nesten komme til å overskygge de kunstneriske prestasjonene, særlig i forbindelse med forholdet til den greske skipsrederen Aristoteles Onassis. Det ble innledet i 1959 og fortsatte mer eller mindre til hans død i 1975, på tross av en viss Jackie Kennedy. Trekantdrama av verdensklasse!

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer