Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hun ble født som stjerne og var det hele livet:

Divaen fra folkhemmet

Lill-Babs (1938 – 2018).

STOR STJERNE I SVERIGE OG I NORGE: Lill-Babs var en av de virkelig store stjernene i svensk underholdningsliv, men hun ble også tatt godt i mot her i landet. I vårt arkiv har vi flust med bildet av henne, også sammen med den norske eks-ektemannen Kjell Kaspersen, men også dette fra 1967: Bursdagsfeiring av Lill-Babs, Barbro Svensson, på Chat Noirs scene. Her er Lill-Babs i garderoben sammen med ektemannen Lasse Berghagen". Foto: Kåre Nymark.
STOR STJERNE I SVERIGE OG I NORGE: Lill-Babs var en av de virkelig store stjernene i svensk underholdningsliv, men hun ble også tatt godt i mot her i landet. I vårt arkiv har vi flust med bildet av henne, også sammen med den norske eks-ektemannen Kjell Kaspersen, men også dette fra 1967: Bursdagsfeiring av Lill-Babs, Barbro Svensson, på Chat Noirs scene. Her er Lill-Babs i garderoben sammen med ektemannen Lasse Berghagen". Foto: Kåre Nymark. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Vidar Kvalshaug på Twitter: Jeg var 10–11 år, hun en voksen kvinne. Men jeg tror jeg var forelska i Lill-Babs.

Vi er vel flere som, hysj, underskriver med blokkbokstaver på nettopp dette. Lill-Babs hadde glimtet, smilet, humøret, det spesielle, ja, alt som skulle til, ikke bare for at vi skulle bli avstandsforelsket, men for at hun skulle bli ei stjerne. For stjerne, det ble hun, og det var hun i samfulle 65 år siden debuten som 15-åring på Bal Palais i Stockholm i 1954. Svenske medier skriver at det var Simon Brehm, en legendarisk manager, som «upptäckte henne efter ett framträdande i radioprogrammet ‘Morgonkvisten’». Resten er showbiz – og Babs.

En av de første gangene Lill-Babs også omtales i denne avisa, var sammen med nevnte Brehm. Vi skriver april 1961 da de to, sammen med 250 svenske ungdommer, var om bord for å underholde i en båt som grunnstøtte i Svartehavet. Lill-Babs var allerede da ei stjerne som funklet, men som i går sluttet å lyse etter kortvarig sykdom. Hun rundet 80 år 9. mars i år.

Nå skrives en stor æra i svensk showbiz inn i de svenske, og norske, historiekrønikene under bokstaven E for entertainment. For Medelsvensson ble Lill-Babs, døpt Barbro Margareta Svensson, folkhemmets store slagerprinsesse i 1959 med «Är du kär i mig ännu Klas-Göran?».

Klisjeen «Ei stjerne var født» kan brukes, men nei. Dette er feil. Lill-Babs var etter alt å dømme født stjerne fra den dagen hun så dagens neonlys i Hälsingland i 1938, noe hun fortsatte å være resten av livet. Det er nesten ingen artist det er skrevet mer om i Sverige enn nettopp Lill-Babs. Hun var allemannseie – en megakjendis på godt og vondt.

Her i landet er det også nedtegnet flere spaltekilometer, ettersom hun ble en sann norgesvenn – med revyer og show blant annet på Chat Noir – og fordi hun inngikk et realt kjendisekteskap i 1969 med daværende landslagsmålvakt i fotball, Norges nummer 1, kjekkasen Kjell Kaspersen fra den noble Oslo-klubben Skeid. Kasper blant venner.

Hvis det er noen svenske artister som vi kan kalle folkekjære, så var det Lill-Babs. Hun var glamour, litt Las Vegas, litt folkhemmet, litt folkpark, litt skandaler, diva og samtidig den frekke og dyktige nabojenta. Hun ga av hele seg.

Vi fikk både oppturer og nedturer, fødsler, levd liv, ekteskap, skilsmisser, latter, sykdom, slagere, humør, smil og rynker. Men, Lill-Babs glemte aldri hvor hun kom fra, hvor det hele startet – på det vesle stedet Järvsö.

Lill-Babs var kanskje ikke verdens største sanger, men hun opptrådte med sjelen, med folket og for folket. Hun hadde karisma, tøffheten og den svenske frekkheten som må til for å bli virkelig stor – og for å holde seg evig populær.

Hun var da også allsidig og medvirket i flust av svenske filmer og tv-serier, blant annet sist sett i den morsomme «Bonusfamilien» som går nå.

Lill-Babs var showbiz, og innenfor dette faget var hun helt unik. Hun ville «Leva livet», og gjorde det. Nå byr hun opp til «Barbro Öhmans vals», den siste. Vi henger med ut på parketten. I 1961 sang hun «En tuff brud i lyxförpackning». Lill-Babs var dette til det aller, aller siste.

Hilsen hemmelig beundrer (60).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!