Diverse artister:

Gyllent regn av rytmer fra norsk musikkhistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Norge var lenge et u-land når det gjaldt soul-musikk. Mens norsk jazz vokste seg sterk fra 1950-tallet og framover, var ikke soul en sjanger som ble dyrket i noen særlig grad. Det nærmeste man kom, var rhythm’n’blues slik den ble spilt av en gruppe som Public Enemies.

Ut på lufta

Inn på scenen kommer amerikaneren Earl Wilson. Hans arena fra 1964 og utover ble Club 7 i Oslo, der han kom i kontakt med en rekke unge, sultne musikere i grenselandet mellom rock og jazz. Under Wilsons veiledning gikk de inn i et landskap av afrikanske rytmer, latinske harmonier, jazzimprovisasjoner og heit soul. Takket være NRK og ivrige sjeler som Erling Wicklund, Jan Horne, Johs Bergh og Harald Are Lund ble en del av denne musikken – som ikke var aktuell for plateutgivelse – spilt inn direkte i radio.

Og mirakuløst nok: Båndene lar seg spa fram. Lars Mørch Finborud og Tommy Søvik har hentet ut 16 perler fra historiens mørke – til glede for nye lyttere.

Kjente sanger

Nesten halvparten av sporene er signert The Band With No Name, Earl Wilsons all star-gruppe med musikere som Calle Neumann, Knut Riisnæs, Pjokken Eide, Nipe Nyrén og Terje Venaas i orkesteret. Det svinger hett og frodig når denne gjengen durer i vei med sanger som James Browns «Hot Pants» eller Steven Stills’ «Love The One You’re With», med suverene Magni Wentzel som vokalist.

Hun synger også med sin bror Geir Wentzels orkester, og selveste Karin Krog gjør en nydelig utgave av The Rascals’ låt «Groovin’». Både Kjellerrock Jazzbandet, The Modern Sound Quintet og Tamma går inn i et Afrika-inspirert jazzlandskap – med forskjellig innfallsvinkel. Dette er i sannhet «lost tapes» som fortjener å bli funnet. Et praktfullt produkt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer