Dizzee tunes

Dizzee Rascal er fortsatt Storbritannias viktigste låtskriver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


CD: «I Am a problem for Anthony Blair», rappet Dizzee Rascal (Dylan Mills) på debutplata «Boy in da corner» i 2003. Han var atten år gammel og han hadde et prosjekt.

Han var lei av at hitlistemusikken beskrev et liv der det største problemet var et snev av kjærlighetssorg. Han var lei av at politikerne ignorerte problemene i Øst-London og han var lei av at folk isolerte seg innenfor sine egne sosiale lommer og dyrket ideene om vi-og-dem. Ved hjelp av en dirrende basslinje og hardhendte rim beskrev han en tenåringshverdag preget av vold, kriminalitet og tenåringsgraviditeter. UK Garage/hip hop-fusjonen fikk navnet grime, Dizzee hadde skapt en moderne klassiker.Verden utenfor
Fire år senere forsøker han fortsatt å knuse livsløgner, men på tredjealbumet «Maths & English» har normoppløsningsprosjektet utviklet seg. Nå vil han opp og ut – og han vil ha hele Storbritannia med seg. «There’s a world outside of the manor/(...) There’a world outside of the hood», rapper han på åpningssporet «World Outside».

Og det er en verden utenfor grime. Selv om Nike-skoene fortsatt er trygt plassert på det London-asfalterte Dizzee-lydbildet, har gutten denne gangen hentet brorparten av inspirasjonen fra hiphop.
 
Dizzee er både en strålende historieforteller og en illsint agitator. Med sine ulende politisirener og Rick Rubin-harde rap/rock-riff kunne «Sirens» vært London-versjonen av KRS-Ones «Sound of Da Police». «Where’s Da G’s» er på sin side 2007-versjonen av Jay-Zs «Big Pimpin’», med sin fløyteforkvaklede synth, knitreproduksjonen og sørstatskongene UKG i storform (og ute av fengsel).


Sommerlåt
Lydbildet ekspanderer mellom hver gjennomlytting, avslører nye detaljer og interessant samplebruk. Til slutt tar Dizzee det hele hjem og lar drum’n’bass-pionéren Shy FX legge et margaringmykt rytmelag på sommerlåta «Da Feelin’».

Åh, som jeg gleder meg til Dizzee-sommeren!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer