DJ Shadow

Psykedelisk samplesuppe fra verdens kanskje mest fantastiske platesamler.

Det har vært en blandet velkomst for DJ Shadows oppfølger til klassikeren «Endtroducing» (selve lyden av 90-tallet for mange). Amerikanske Shadow (Josh Davis) har i likhet med australske The Avalanches, gjort sampling til noe mer enn bare å flette inn andres musikk for å friske opp sin egen. Shadow gjør sampling til kunst, og på «The Private Press» beviser han igjen hvilke uendelige muligheter det ligger i samplebasert musikk - bare man er kreativ nok.

Shadows «ni-til-fem»-jobb (med mye overtid, skulle vi tro) er å finne fram obskure funk- og rocklåter med spennende partier som ingen visste eksisterte, knapt nok innehavseierne selv. Shadow gjør så heksekunster med disse samplingene, og koker dem sammen i en herlig skitten og messy psykedelisk funkrockhiphop-suppe som bare vokser og vokser. En suppe som ofte er mørk og skummel, men som også har noe uimotståelig tirrende ved seg. Sjekk for eksempel ut den psykedeliske soulhymnen «Six Days» for pur samplemagi.

En advarsel: Det er veldig oppkuttet gutteromsmusikk du får servet på «The Private Press», så det låter faktisk helt naturlig når CD-spilleren din begynner å hakke. I mitt tilfelle hadde en flue havnet under «The Private Press».