Djevel i førstedivisjon

Ny, strålende Ulf Stark-bok som man bør unne seg.

Kan man vente noe annet fra Stark enn en ny, nydelig bok? Igjen med et originalt innhold, og igjen med rare, søte, skumle illustrasjoner av Anna Höglund.

Lille Asmodeus er hovedpersonen, oppkalt etter den greske onde ånden Asmodeus, navnet betyr antakelig «mordlysten demon».

Riktignok er Asmodeus en djevel, sønn av underverdenens Bålenes Hersker og Sukkenes Herre, men ond er han ikke.

Det er det som er problemet. Asmodeus eier ingen lyst til å være slem som kusinene og fettrene sine, som spytter i suppa og stikker gafler i baken på hverandre. Når de ikke erter Asmodeus for hans utilstrekkelighet som djevel. Asmodeus er farens store sorg.

Men faren vil ikke gi opp. En dag sender han sønnen opp til jorda for å fralokke et menneske dets sjel. Innen midnatt skal han være tilbake med sjelen.

Og Asmodeus er fast bestemt på å gjøre faren til lags, skjønt hvordan? Det aner han ikke. Det er ikke lett å være ond når man i tillegg mangler selvtillit.

Også på jorda møter han hånlatter, blant annet fra barn, like slemme som dem i underverdenen. De banker opp den lille djevelen.

Ingen vil gi bort sjelen sin, inntil han treffer ulykkelige Kristina. Resten av den historien finnes bare mellom bokpermene.

Ulf Stark har et vell av bøker bak seg, alle ganske spesielle, ofte med handling og motiv fra hans egen barndom. Kanskje har han selv en gang prøvd å være slem? Unn dere Ulf Stark, og ikke bare høstens bok, som ble nominert til prestisjeprisen August, som han naturligvis har fått før.