Djevelens advokat?

Geir Lippestad leverer et høystemt manifest for verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes et fast uttrykk i språket, å være «advocatus diaboli» - djevelens advokat. Dette var en kirkelig embedsmann som skulle tale mot en eventuell helgenkåring — altså framlegge argumenter som kunne svekke kandidaturet til en foreslått helgen. På den måten skulle man sikre at det ikke senere skulle komme skjeletter dansende ut av skapet. Ordningen er nå avskaffet, men burde kanskje gjeninnføres?

Massemorderens advokat benytter uttrykket i sin bok på en helt annen måte: rett og slett at det dreier seg om å være advokat for den verst tenkelige person.

Og det må ofte ha fortont seg som et helvete å forsvare ham. At han orket!

Lippestad er sober og knapp i framstillingen. Det er lite nye detaljer, men vi får vite at hans far gikk konkurs, og at dette sjokket var viktig i hans formative år. Vi får også innsikt i hans omsorgsaktivitet for sin funksjonshemmede datter Rebekka. Dette gir en fin kontrast.            

Abstrakte verdier Men hovedsaken i boka er å drøfte verdier. Ordet «verdi» forekommer hele 148 ganger. Verdiene spesifiseres sjelden, selv om vi skjønner at det dreier seg om menneskeverd, demokrati, tillit etc. Slik får teksten en litt abstrakt karakter, og boka framstår mest av alt som et essayistisk manifest for det gode. Også valget å legge mye av teksten i 2. person entall - «du/deg» - og 1. person flertall - «vi/oss» - understreker det høystemte preget.            

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer