Djevelsk blondine

En blanding av hverdagslighet og tung religiøs symbolikk. Pluss en del galskap og ondskap. God påske!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terning4 Premiere på NRK 1 i kveld kl. 21.30 TV: «Englebarnet» er en misvisende tittel. La meg gi et hint: «Djevelens datter», «Lucifer Psycho Blondie» eller «Omen: The She-Devil» ville alle vært mer dekkende.

Serien har i utgangspunktet en forfriskende vri, i og med at de tre episodene foregår i hvert sitt tiår, i denne rekkefølgen: Nåtid, 1991, 1979. Og morderen avsløres i første episode. Hun heter selvsagt Angela.

I første episode blir ei jente kidnappet, mens en annen jentes kroppsdeler blir plassert rundt omkring på religiøse åsteder. Rebusløpet er i gang. Den parterte jenta får vi aldri vite noe om, men litt svinn må man regne med i halvgode krimfortellinger.

Psykopatisk

Uansett, det er tydelig at noen har en høne å plukke med noen andre. En blond kvinne rundt de tretti forestår kidnappingen, mens jentas fortvilte foreldre prøver å nøste seg fram til hva som har hendt. Politiet er i liten grad noe til stede – dette er en familiesak, skal det vise seg, i enhver forstand.

Mysteriet består ikke i å finne kidnapperen og morderen, men heller: Er hun et psykiatrisk kasus eller en av Satans utsendte? Hm. Man kan ikke svare «begge deler» uten å stigmatisere en del av menneskeheten som ikke har det bare greit.

Jeg synes hun virker mer djevelsk enn psykiatrisk. Et kompromiss ville kanskje være å kalle henne psykopatisk.

Ikke nifs nok

«Englebarnet» er en påskete påskekrim som delvis foregår ved påsketider, en hybrid av hverdagslighet og tung religiøs symbolikk. Det kunne fungert storveis. I stedet blir det noe halvveis.

Ondskapen er blond, ja vel, men englebarnets manipulering av sine nærmeste er ikke egnet til å skremme livet av den jevne seer, til tross for kaskader av skummel musikk. Emilia Fox i hovedrollen er likevel rimelig god på psykopatisk tvetydighet, og dessuten er Charles Dance (sokneprest Byfield) alltid et pluss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer