Djevelsk dominoeffekt

Tragisk, smart og sort om den finske skyggesiden.

FILM: Er livet satt sammen av en rekke tilfeldigheter, eller er det slik at enkelte handlinger starter en kjede med reaksjoner? I det finske dramaet «Frozen Land» er startskuddet for en rekke mindre trivelige hendelser produksjonen og utprintingen av en falsk femhundreseddel. Vi følger seddelen på dens ferd inn på den finske skyggesiden: Fra maskina til en datahacker, hånda på en heler og lommeboka til en alkoholisert biltyv.

En reise i tragedie

Alle som er i nærheten av seddelen og dens omløp møter hver sin triste skjebne i døra, der alkoholisme, grotesk sex, mord og rus er stikkord.«Frozen Land» er regissør Aku Louhimies tredje spillefilm og en reise i tragediens landskap. Det går fra galt, til veldig mye verre, og i to timer og ti minutter raller personlige underganger deg i ørene.Filmen er strippet til beinet hva gjelder effekter og fiksfanteri, og er i stedet utstyrt med en gråtonet realisme.

Svart humor

Skuespillerne, med Finlands filmyndling, Jasper Pääkkönen, i spissen gjør gode innsatser og spiller til tider like godt som de er uspiselige. Frozen Land er likevel ispedd en mengde virkelig svart humor, noe som gjør alt det håpløse smakelig. Og der finner du også filmens budskap: Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Se det lyse i ting, og regn med at skyene vil forsvinne. Gjør du ikke det, hva er da poenget med å leve?