Filmanmeldelse: Disneys «Cruella»

Djevelsk moro

Cruella de Vil har fått sin bakgrunnshistorie. Den er ikke helt som du tror.

CRUELLA: Emma Stone er den unge Cruella de Vil. Se traileren Vis mer
Publisert

«Cruella»

Dramafilm

Regi: Craig Gillespie
Skuespillere: Emma Stone, Emma Thomspon, Joel Fry
Premieredato: 28. mai 2021
Aldersgrense: 9 år

««Cruella» gir prequel-sjangeren et spark på skinnleggen»
Se alle anmeldelser

Hvordan ble Cruella de Vil så vill?

Slemmingen fra «101 dalmatinere» er for lengst kåret til en av tidenes største filmskurker. Hun er også blant de mest minneverdige figurene fra Disneys gamle klassikere, og det var vel på tide at hun fikk sin egen bakgrunnsfilm. Heksa fra Tornerose har tross alt fått to.

Det er ikke så rart. Det klare skillet mellom godt og ondt, som kjennetegnet de gamle disneyklassikerne, er ut. Nå vil vi ha sammensatte mennesker på begge sider, folk det er mulig å sympatisere med. Prequelfilmene er som skapt for å gi utdaterte skurker en tidsriktig makeover.

Men «Cruella» gir sjangeren et spark på skinnleggen. I stedet for nok en eventyrhistorie om en misforstått antihelt som er god på bunnen, har regissør Craig Gillespie («I, Tonya») laget en opprørsk og ganske voksen film om ei jente som finner lykken først når hun omfavner sitt indre mørke.

Emma mot Emma

Som for å understreke budskapet, er storparten av filmen satt til London på 70-tallet - pønkens storhetstid. Cruella (Emma Stone) er den anarkistiske nye designeren som skaper furore i moteverdenen, der hun utfordrer det regjerende motehuset og dets uspiselige overhode, baronesse von Hellmann (Emma Thompson). Sistnevnte får Meryl Streep i «The Devil Wears Prada» til å framstå som en malende pusekatt.

Det starter riktignok tradisjonelt, med et barn som ikke klarer å passe inn. Estella heter hun - Cruella er kjælenavnet mora gir henne når hun ikke klarer å styre seg, og for eksempel gir bøllene som mobber henne for hårfargen en på tygga. Håret blir et overtydelig symbol på den konfliktfylte personligheten hennes.

Det er lett å ha sympati med den kuede jenta, som attpåtil mister mora si på dramatisk vis. Men sympatien svinner etter hvert som hun finner sitt sanne, selvopptatte, grandiose jeg. Cruella er ikke ment å være likandes, bare kul, og her gjør Emma Stone en solid jobb, godt hjulpet av kostymeavdelingen og raus bruk av kjente rockelåter.

Ingen snakkende hunder

Den er ikke veldig skummel, likevel er ikke dette en film for de aller yngste. Du møter ingen søte, snakkende valper, men det har blitt plass til et par veldresserte gatehunder. Som tenåring livnærer Cruella seg som lommetyv, og de morsomste partiene er gjennomkoreograferte kuppscener à la «Ocean's 11».

Den gjør ingen forsøk på å være realistisk, men etter hvert tar filmen flere lettvinte snarveier, både i plott og karakterutvikling. Den er også full av klisjéfylte eventyrtroper som bryter med det opprørske uttrykket (en mystisk medaljong, en hemmelig arv). De er nok ment som lekne nikk til opphavet, og det er for så vidt passende at «Cruella» ikke er så lett å sette i bås. Men den har ennå litt å gå på for å bli like stilsikker som sin egen tittelrolle.

«Cruella»

Dramafilm

Regi: Craig Gillespie
Skuespillere: Emma Stone, Emma Thomspon, Joel Fry
Premieredato: 28. mai 2021
Aldersgrense: 9 år

««Cruella» gir prequel-sjangeren et spark på skinnleggen»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer