ANONYM TWITTER-KONTO: Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve sier at det ikke er positivt at en DN-journalist har brukt en anonym Twitter-konto som blant annet har hetset andre journalister. Foto:  Paul Sigve Amundsen / Samfoto
ANONYM TWITTER-KONTO: Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve sier at det ikke er positivt at en DN-journalist har brukt en anonym Twitter-konto som blant annet har hetset andre journalister. Foto:  Paul Sigve Amundsen / SamfotoVis mer

DN-journalist bidro til anonym Twitter-konto som hetset journalister og sjefer i hennes egen avis

Hevder at hun ikke selv skrev hets om egne kolleger.

(Dagbladet): Siden april i fjor har Twitter-kontoen @fruhjort kommentert stort og smått i mediebildet, blant annet med en nedlatende og hetsende overfor forskjellige journalister.

Nettstedet Medier24 skriver i dag at Dagens Næringsliv-journalist Mina Ghabel Lunde står bak kontoen. Ghabel Lunde selv hevder selv at også flere står bak pseudonymet.

- Så vidt jeg vet er jeg en av seks som har hatt tilgang på den anonyme Twitter-kontoen @fruhjort. Min aktivitet og tiden jeg har brukt på kontoen har vært minimal, sier Lunde til nettstedet.

Får kjørt seg

Flere mediepersonligheter og journalister har fått kjørt seg på den anonyme Twitter-kontoen. Også Ghabel Lundes sjefer og kolleger.

« Åpenbart fritt fram for journalister i DN å lage bestillingsintervjuer med bestekompisens klienter.», het det da tidligere DN-journalist Jonas Forsang intervjuet Fotballfrue etter retusjeringssaken.

«Hva skjer med DN? Først kompisintervjuene til Alfa-Apollo. Og nå plagiat. Mon tro om redaktøren er like kjekk nå!», fulgte Twitter-kontoen opp da det massive plagiatet til DN Magasinet-journalist Daniel Butenschön ble avslørt.

«Og bak enhver skruppelløsjournalistisk posør står ofte en inkompetent kvinne. Butenschøn/Egenes. Henriksen Jørstad/Roang Bostad», ble det etterpå tvitret fra kontoen.

Gry Egenes er featureredaktør i Dagens Næringsliv.

TWITTER-KOLLEKTIV: Mina Ghabel Lunde var med i Twitter-kollektivet bak kontoen @fruhjort. Foto: Privat
TWITTER-KOLLEKTIV: Mina Ghabel Lunde var med i Twitter-kollektivet bak kontoen @fruhjort. Foto: Privat Vis mer

Ble med i høst

Ghabel Lunde føler at saken er feil framstilt i media og sier til Dagbladet at hun ikke har skrevet noe av det som omhandler hennes egne sjefer.

- I fjor høst ble jeg spurt om å være med i et slags Twitter-kollektiv. Poenget var å ha et forum hvor man kunne lufte frustrasjon, gjøre narr og komme med kritikk og sladder. Det var ingen regler om hva som kunne skrives, sier Ghabel Lunde, og fortsetter:

- De fleste som kjenner meg vet at jeg ikke er redd for å si det jeg mener. Når jeg har hatt noe å si til min arbeidsgiver eller kolleger, har jeg ikke trengt å gjøre det via en anonym Twitter-konto.

Hun understreker at kritikken mot DN i hovedsak er skrevet før hun ble med i det såkalte kollektivet.

- Det ble opprettet våren 2015. Jeg ble med på gang på sensommeren, sier Ghabel Lunde.

- Jeg har noen gang lurt på hvor klokt det var. Hele ideen var å kunne skrive fritt, uten å måtte forsvare det. På en side er det feigt, men på en annen side var målskivene aldri noen som ikke kunne tåle det.

Det er ikke første gang det stormer rundt avisa Dagens Næringsliv. I fjor sommer ble det kjent at en av avisas journalister, Daniel Butenschøn, i flere tilfeller hadde skrevet artikler som inneholder plagiat.

@fruhjort var en av dem som gikk kraftig ut mot DN etter plagiatskandalen. I tillegg har Twitter-kontoen @fruhjort kommentert en rekke andre medier og journalister det siste året.

Twitterkontoen er nå slettet.

- Ikke positivt

DNs sjefsredaktør, Amund Djuve, sier til Dagbladet at Lunde har informert ham om saken, og at hennes bruk av Twitter-kontoen har vært minimal.

- Hun har fortalt oss at hun er en av seks med tilgang til denne kontoen. Vi har ikke grunn til å tro at de andre er DN-journalister, sier Djuve, og fortsetter:

- Jeg mener at journalister ikke bør opptre i sosiale medier på en måte som gjør at det kan stilles spørsmålstegn til publikasjonens integritet. Sånn sett er det en fordel om våre journalister ikke deltar i Twitter-kontoer der det harseleres med kilder.

Djuve opplyser at Lunde tildligere jobbet i Etterbørs-redaksjonen, men nå jobber i nyhetsrommet på DN.no.

Om dette går utover avisas integritet lar han andre avgjøre.

- Det er ikke nødvendigvis positivt, sier han, og legger til at de nå jobber med å kartlegge hva som har skjedd.