Corona:

DN med krass kritikk feil grunnlag

Mandag feiltolket P4 helsedirektør Bjørn Guldvog på at barnetoget på 17. mai kunne bli avlyst. Før feilen ble rettet, hadde Dagens Næringsliv allerede publisert en lederartikkel med krass kritikk av Guldvog.

BLEMME: Dagens Næringsliv publiserte mandag en leder med krass kritikk av Bjørn Guldvogs for sitater som P4 feiltolket han på. Nå beklager politisk redaktør, Frithjof Jacobsen. Foto: Thomas Brun / NTB
BLEMME: Dagens Næringsliv publiserte mandag en leder med krass kritikk av Bjørn Guldvogs for sitater som P4 feiltolket han på. Nå beklager politisk redaktør, Frithjof Jacobsen. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mandag kom P4 med nyheten om at helsedirektør Bjørn Guldvog tilsynelatende hadde uttalt at årets 17. mai-tog kunne stå i fare på grunn av coronasituasjonen.

- Vi kan få enda et år uten barnetog og store selskaper på 17. mai, ble Guldvog sitert på av P4.

Nyhetsbyrået NTB plukket opp nyheten, og den ble publisert videre i en rekke aviser. Problemet var at Guldvog ble feiltolket av P4.

P4 har i etterkant forklart at sitatet ikke var noe Guldvog hadde sagt i intervjuet, men at det ble lagt inn i saken ved en feil. De har også lagt inn rettelse i nettsaken og fjernet sitatet.

Kraftig kritikk av Guldvog

Saken fikk også konsekvenser for Dagens Næringsliv (DN). Få timer etter nyhetssaken fra P4 kom ut, kom avisa med krass kritikk av Guldvog på lederplass.

«Det er vanskeligere å forstå helsedirektørenes behov for å sparke bena under nordmenns håp om en vår uten strenge restriksjoner», skrev DN.

DN baserte seg på siteringen til P4, og det førte altså til at premisset for kritikken mot Guldvog var feil.

Fagbladet Journalisten omtalte saken først

Politisk redaktør i DN, Frithjof Jacobsen, sier til Dagbladet at DNs leder ble avpublisert på nett 18.45. Klokka 18.48 kom NTB med en rettelse.

- Vi tok den av for å undersøke og summe oss. Jeg så på det i dag morges og vi fant ut at uttalelsen fra Guldvog ikke stemte. Siden lederen hadde vært publisert digitalt la vi ut en beklagelse, sier Jacobsen til Dagbladet.

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klare over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Lederen står fortsatt

Men for tirsdagens papiravis kom rettelsen for seint. Der står nemlig lederen på trykk som den opprinnelig gjorde i går. Jacobsen forteller at det er produksjonstekniske grunner til at lederen ikke ble endret på papir.

- Da vi ble oppmerksom på feilen, var papirutgaven dessverre allerede gått i trykken, sier Jacobsen.

DN har publisert lederen igjen på nett, med følgende beklagelse:

«DN BEKLAGER: I denne lederartikkelen vises det til en uttalelse helsedirektør Bjørn Guldvog skal ha gitt til P4. Etter at artikkelen ble skrevet og publisert, har det kommet fram at Guldvog ikke var korrekt gjengitt. Han hadde ikke sagt noe spesifikt om 17. mai i år. Lederartikkelen baserer seg med det på et premiss som ikke stemmer. Vi beklager dette.»

Papirutgaven kommer i morgen med samme beklagelse som står på DNs nettsider. Men utenom beklagelsen, står lederen fortsatt som den gjorde i går.

- Hvorfor lar dere den stå?

- Den var publisert og er publisert i dag i papir. Det å trekke den bort og gjemme bort vår egen feil er ikke riktig. Da får heller folk som ser den nå få redegjort for at det ble feil. Vi prøver ikke å fjerne våre egne spor, sier Jacobsen.

P4 svarer

Nyhetsredaktør i P4, Marte Svarva, sier følgende til Dagbladet:

- Sitatet var upresist og ikke det som faktisk ble sagt, men en gjengivelse av meningsinnholdet, sier Svarva til Dagbladet.

Hun viser til intervjuet med Guldvog der han fikk følgende spørsmål:« Inn mot 17. mai i fjor så sa du «2022 - da blir det ikke noen tiltak på 17. mai» - du er ikke like sikker nå».

Ifølge P4 svarte da Guldvog at han ikke er like sikker nå, og at omikron har endret spillets regler.

- Vi beklager at sitatet som først var gjengitt i saken var upresist, men vi mener likevel meningsinnholdet i saken fortsatt er at helsedirektøren er mindre sikker enn tidligere på om vi vil få en normal 17. mai-feiring i 2022, sier Svarva.

Hun påpeker også at P4-nyhetene ikke har sagt at helsedirektøren avlyser 17. mai-feiringen, slik saken ble gjengitt av andre medier.

Til tross for feilsiteringen fra P4, ønsker ikke Jacobsen å fordele skyld.

- Vi er ansvarlige for det vi trykker, det er ikke andres feil at vi har gjort feil. Det er bare en forklaring på det.

Saken er oppdatert med svar fra P4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer