Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: DNB og Dakota Access Pipeline

DNBs PR-triks: Dette unnlot banken å informere om

Norges største bank har i to runder villedet et norsk og internasjonalt publikum.

SOLGTE SEG UT, MEN...: DNB øker økonomiske involvering med oljerøret og klarer til alt overmål å tjene penger på Dakota Access Pipeline, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra leiren ved Cannon Ball i Nord-Dakota tidligere denne måneden. Foto: Terray Sylvester<span style="background-color: initial;">&nbsp;/ &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Reuters / &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">NTB Scanpix &nbsp;</span>
SOLGTE SEG UT, MEN...: DNB øker økonomiske involvering med oljerøret og klarer til alt overmål å tjene penger på Dakota Access Pipeline, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra leiren ved Cannon Ball i Nord-Dakota tidligere denne måneden. Foto: Terray Sylvester /  Reuters /  NTB Scanpix   Vis mer
Meninger

Akkurat nå mobiliserer urfolk og amerikanske militære veteraner mot oljerørledningen Dakota Access. Oljerøret skal trekkes gjennom store deler av USA, med betydelige fare for at oljesøl kan ødelegge drikkevann i urfolksområder.

Dersom rørledningen blir ferdig, skal den transportere rundt 470.000 fat med råolje hver dag. Det er på størrelse med en tredjedel av hele Norges daglige oljeproduksjon. President Obama stoppet prosjektet like før jul, men president Donald Trump valgte å omgjøre Obamas beslutning – og vedtok like etter han kom til makten at oljerøret likevel skulle bygges.

Christoffer R. Klyve
Christoffer R. Klyve Vis mer

«Energy Transfer», som er selskapet som står bak oljeledningen, har ei liste med oljesøl i USA som er langt som et vondt år. At urfolk er redde og bekymrede er derfor lett å forstå.

Midt oppi dette står Norges største bank. De har til nå gjort flere kløktige PR-grep for å unngå kritikken som har kommet. Først solgte de sine aksjer for 26 millioner kroner 17. november i fjor. Dette ble mottatt med jubelrop i sosiale medier, og folk over hele kloden tolket det som en stor seier. Overalt var overskriften «DNB selger seg ut av Dakota Access».

Det DNB unnlot å informere om, var lånet de fortsatt hadde til prosjektet, på vel 4,5 milliarder kroner. Slik fikk de en pen PR-gevinst, og satt musestille og så hele verden skryte av bankens sosiale ansvarlighet.

Men PR-strategien stoppet ikke med det. I januar ble lånet til oljerøret refinansiert. Den offisielle versjonen fra DNB var at de beholdt sitt lån, på samme størrelse som tidligere.

Sannheten er en annen. Mens DNB kunne valgt å si opp lånet, overlot de det til bankens kredittavdeling. Nå videreformidler banken lånet til sine rike kunder.

På denne måten øker banken sin økonomiske involvering med oljerøret og klarer til alt overmål å tjene penger på prosjektet. Det gjør de gjennom gebyrer og rådgivingstjenester som de velstående kundene må betale til dem.

Kjære DNB, stopp villedningen av det norske og internasjonale publikummet. Trekk dere helt ut av Dakota Access før det nå igjen eksploderer i USA, og vis en hel finansverden at dere tar ansvar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling