Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DØ - og selg plater

Legendene dør unge - og lever for alltid. Ikke noe selger mer plater enn en brå og overraskende død. I Australia var alle platene til INXS blåst bort bare noen dager etter at INXS-sjefen, Michael Hutchence, ble funnet hengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De samme tilstandene har det vært i USA, mens det i Norge ikke har vært noe eksplosjonsartet salg av INXS-plater etter at Hutchence døde.

- Det ville vært smakløst om vi hadde kjørt i gang en INXS-kampanje nå, sier direktør i Polygram, Jørn Johnsen, til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke overrasket over at lagrene til plateselskapet har gått tomme for INXS-plater i Australia og USA.

«Naturlig»

Tendensen er ikke unik: En kjent artist dør uventet - og platene selger mer enn noen gang. Det skjedde da Nirvana mistet sin vokalist Kurt Cobain, da The Whos Keith Moon og The Doors' Jim Morrison døde, og da Queens Freddie Mercury gikk bort.

- Det kommer naturlig litt ekstra salg etter en slik tragisk hendelse. Jeg husker godt da flere av Lynyrd Skynyrd-medlemmene omkom i en fly-ulykke. Salget av deres plater tok seg opp betydelig, sier Johnsen.

Medieomtale

Jørn Johnsen tror årsaken til det økte salget blant annet er at gamle fans får fornyet nysgjerrighet på bandet.

- Andre oppdager først bandet med den enorme medieomtalen som kommer i kjølvannet av en slik tragisk hendelse, fortsetter Johnsen.
Og INXS er ikke den eneste artisten eller bandet som har fått fart salgsmessig etter en overraskende død.

Janis Joplin, Buddy Holly, John Lennon, Jimi Hendrix, Otis Redding, Jim Reeves, Stevie Ray Vaughan, Sam Cooke, Bob Marley, Frank Zappa og ikke minst Elvis Presley er heller ikke blitt mindre legendariske etter at de døde.

Av norske artister er Radka Toneff den som kommer nærmest i denne klassen. Cornelis Vreeswijks plater er også solgt i store mengder etter at han døde.

Rett på Topp 10

Like etter at den amerikanske køntriartisten John Denver omkom i en flyulykke tidligere i år, gikk seks av hans plater rett inn på Topp 10-countrylista i USA.

Frank Zappas familie holder legenden varm ved stadig å slippe nye samleplater og opptak fra arkivet ut på markedet.

The Doors gikk nylig i studio og la musikk på gamle diktopplesninger av Jim Morrison, og utga det som en del av «Box Set».

Familien til Jimi Hendrix har fått tilbake rettighetene til alle Hendrix' opptak, nye utgaver av gamle plater kommer på rekke og rad, og selger godt.

Siden Elvis Presley døde på Graceland 16. august 1977, er det solgt atskillig flere Elvis-plater enn det ble de årene Presley levde. På verdensbasis er det hittil solgt én milliard plater med Elvis Presley, rundt halvparten er solgt i USA.

I Norge er rundt to millioner Elvis-plater solgt, og fortsatt er det 50 000- 60 000 mennesker pr år som kjøper en Elvis-plate her i landet.

REVET BORT:</B> Michael Hutchences brå død har ført til eksplosivt salg av INXS-plater i Australia og USA. Her hjemme har ikke effekten vært så stor enda.
Michael Hutchence

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!