Dø og bli udødelig

Ifølge tradisjonell gresk tenkning var det å dø nødvendig for å bli udødelig, bokstavelig talt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jesus var opprinnelig ikke udødelig. Det var noe han først ble etter å ha dødd og gjenoppstått. Slik sett gjorde han akkurat det samme som en rekke greske helter. Ifølge tradisjonell gresk tenkning var det å dø nødvendig for å bli udødelig, bokstavelig talt.

Tradisjonelle greske forestillinger om liv og død er som regel blitt sett på som lite forenlige med den kristne troen på hvordan Jesus gjenoppstod påskemorgen. Ser man nærmere etter, vil man finne at mange greske helter hadde gjenoppstått til udødelighet på nøyaktig samme måte som Jesus. De greske bibeltekstene som forteller om døden som veien til udødelighet, gir faktisk først mening når man ser dette ut fra et tradisjonelt gresk perspektiv.

«Gud ble menneske for at mennesket skal bli Gud,» mente den gresk-egyptiske kirkefaderen Athanasios, som var sterkt påvirket av gresk antikk tankegang. Tradisjonelt sett var det bare kroppens natur som skilte menneskene fra gudene. For også gudene hadde kropper. Men mens menneskene var forgjengelige og dødelige, hadde gudene et uforgjengelig og udødelig legeme. Udødelighet var rett og slett det samme som guddommelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer