– Dø, så får du suksess

Krimforfatteren Jan Guillou går hardt ut mot sin avdøde kollega Stieg Larsson. Han ville ikke gitt ut Larssons suksessbøker.

Svenske Aftonbladet viet i går hele førstesida til angrepet, som kom i et radiointervju.

– Det finnes jo tydeligvis en uslåelig metode å lansere seg litterært. Og det er å dø, uttalte Jan Guillou.

Han avslørte samtidig at han ikke var spesielt begeistret for bøkene til sin bestselgende forfatterkollega. Stieg Larsson døde av hjerteinfarkt i november 2004 – et år før den første boka kom ut i Sverige.

Stieg Larsson er en av skandinavisk krims største suksesser de siste årene. I Sverige har han solgt godt over én million bøker av trilogien sin. Her i Norge har hver nye utgivelse ligget på bokhandlernes bestselgerlister.

Snobbete og trist

Jan Guillou mener at han ikke tar for hardt i:

– Stieg Larsson skyter i alle retninger og skøyer med sjangeren som om han ikke riktig tror på hva han selv skriver. Det er en snobbete og trist måte å skrive krim på, sier Guillou til Aftonbladet.

På spørsmål om krimveteranen er misunnelig på sin kollega, svarer Guillou:

FYRER LØS: Jan Guillou slakter bøkene til Stieg Larsson. Suksessen skyldes at han gikk bort, mener Guillou. Foto: JEANETTE LANDFALD
FYRER LØS: Jan Guillou slakter bøkene til Stieg Larsson. Suksessen skyldes at han gikk bort, mener Guillou. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

– I år kommer hans siste roman til å selge mer enn min nye roman. Men sånn var det ikke i fjor og året før det. Han kommer kanskje å nå opptil to millioner solgte bøker – en fantastisk innsats på tre romaner. Med det ligger han sju millioner bøker etter meg. Så langt, sier han til Aftonbladet.

Piratförlaget

Stieg Larsson kunne blitt utgitt på Guillous eget Piratförlaget, men Larssons samboer skiftet ifølge Guillou mening og trakk tilbake manuset.

– Jeg hadde ment at det ikke hadde vært noe å gi ut, sier Guillou.

Men legger selvkritisk til:

– Det viser vel bare hvor dårlig vurderingsevne jeg har.

Opprinnelig skulle Larssons siste bok «Luftslottet som sprängdes» utgis på norsk før påske i 2008, men stor etterspørsel har ført til at Gyldendal Forlag framskynder utgivelsen til november i år.

Ekstra pirrende

Redaksjonssjef Janneken Øverland medgir at omstendighetene rundt Larsson kan forklare mye av suksessen.

– En forfatter som skriver ferdig tre bøker, som han får antatt. Så går han bort og dør. Det gjør det ekstra pirrende for leserne, har Øverland uttalt til Dagbladet.

Jan Guillou sier til Aftonbladet at han heller vil lese krimbøkene til Camillia Läckberg:

– Camilla Läckberg skriver på en mer sympatisk og ærlig måte, sier Guillou.

LES OGSÅ:

SUKSESS SOM AVDØD: Stieg Larssons bøker har gjort det eventyrlig godt, men det fikk aldri forfatteren oppleve.