Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Do what the fuck you wanna do

Slik svarte Little Steven da Hans-Olav Thyvold ville skrive bok om ham.

JOBBER SAMMEN: I tillegg til å være involvert i radiokanalen Rox 90,1 sammen, har Hans-Olav Thyvold skrevet bok om Little Steven. Da Thyvold spurte ham om lov, selv om det ikke klassifiseres som en autorisert bok, var svaret: Do what the fuck you want to do. Foto: ROX 90,1
JOBBER SAMMEN: I tillegg til å være involvert i radiokanalen Rox 90,1 sammen, har Hans-Olav Thyvold skrevet bok om Little Steven. Da Thyvold spurte ham om lov, selv om det ikke klassifiseres som en autorisert bok, var svaret: Do what the fuck you want to do. Foto: ROX 90,1 Vis mer

(Dagbladet): Forfatter Hans-Olav Thyvold ga i fjor ut boka «Bruce Springsteen: Den siste amerikaner» om «The Boss». Nå er han klar med ei portrettbok om kompisen til Springseen, nemlig Steven Van Zandt.

Boka er basert på intervjuer Thyvold har gjort med Van Zandt fra 1984 fram til i år.

Han skriver om Little Stevens oppvekst i New Jersey på 60-tallet, om vennskapet og turnélivet med Bruce Springsteen, om det politiske engasjementet på 80-tallet, om solokarrieren, den overraskende vendingen da han fikk tilbud om en rolle i «The Sopranos» og møtet med Norge.

- Første gang jeg intervjuet ham var for Morgenbladet i 1984, det var like etter at de hadde begynt å skrive rockestoff. Jeg ble sendt på oppdraget fordi jeg akkurat hadde anmeldt «Born in the USA», men visste ikke noe om fyren. Han overraska meg som type. Hvis Springsteen er Arbeiderparti-mann, så ligger Little Steven mer mot RV. Han er veldig radikal til å være amerikaner, sier Thyvold til Dagbladet.

Måtte få godkjennelse Etter hvert ble det enda flere intervju. Og så noen til. Til slutt var det Thyvold den bandanabekledde 62-åringen ringte til når han trengte noe gjort i Oslo, det være seg å skaffe studiotid eller finne en kanal til radioprogrammet hans, «Little Steven's Underground Garage». Det var også Thyvold som organiserte innspillingen av introlåta til «Lilyhammer», på oppdrag fra Little Steven.

Så kom det en telefon fra Kagge forlag, som ville ha ham til å skrive bok.

- Vi er jo fremdeles businesspartnere på radioen, på Rox 90,1, så jeg kunne ikke skrive ei bok om Steven hvis ha ikke syntes det var greit sjøl. Så jeg spurte, og regna kanskje med at han ville si nei, men han syntes det var stas. Do what the fuck you wanna do, sa han.

- Siden du kjenner ham så godt, har du klart å beholde en kritisk distanse?

- Jeg har prøvd å se etter dritt som jeg kunne slå alarm om, men det har jeg rett og slett ikke funnet. Men jeg hadde ikke giddet å gjøre boka om jeg ikke hadde vært litt imponert over fyren, sier Thyvold.

Flere kilder Selv om Van Zandt har gitt sin velsignelse til boka, og stilt opp på nye intervjuer, blir det betegnet som en uautorisert portrettbok. Det vil si at Bruce Springsteens gitarist ikke får ei eneste krone av inntektene.

-Det skulle tatt seg ut, hehe. Det er dårlig nok betalt å skrive bøker her i landet fra før av. Hadde den vært autorisert, hadde det vært en fordelingsnøkkel der for å dele på inntektene, men ikke nå, sier forfatteren.

I tillegg til Van Zandt, har Thyvold brukt flere ulike kilder, og veksler også mellom sitt eget perspektiv og Van Zandts sitater i boka. Hvis det har vært noe han har vært usiker på om har vært riktig, som han har fått opplysninger om fra andre kilder, sier han at han har spurt hovedpersonen selv.

- Da har jeg sendt ham en mail og enten fått tilbake «correct» eller «wrong», ingenting mer. 

PORTRETTBOK: I tillegg til mange andre kilder, består boka av intervjuer Thyvold har gjort med Little Steven fra 1984 fram til i dag.
PORTRETTBOK: I tillegg til mange andre kilder, består boka av intervjuer Thyvold har gjort med Little Steven fra 1984 fram til i dag. Vis mer