Dobbel dose fra Moskva

To lange krimfortellinger fra det gamle Moskva.

BOK: Bøkene om den russiske etterforskeren Erast Fandorin er noen av de mest fargerike og underholdende som kommer ut for tida. Og det har alt å gjøre med den frodige fantasien til mannen som skjuler seg bak pseudonymet B. Akunin.

Akademiker

Han heter egentlig Grigorij Tsjkhartisjvili, fyller 50 i år og har en akademisk karriere gående side om side med sin løsslupne krimskriving. For selv om han oversetter fra både japansk og engelsk og har skrevet et verk med den fryktinngytende tittelen «Forfatteren og selvmordet», er det historiene om hyperintelligente og uredde hoffråd Fandorin som har gitt ham en stor og internasjonal leserkrets.I «Spesialoppdrag» gir Akunin oss til og med to lange noveller/korte romaner, alt ettersom, av ganske forskjellig karakter. Vi er nå på slutten av 1880-årene, og i «Utspill sparknekt» har en svindler av virkelig stort format inntatt Moskva. Han lurer store penger av folk, og det går ikke bare ut over de godtroende massene. Også de med høyt embete (og dermed også forstand) ser sine rubler forsvinne.

Jack the Ripper

Om «Utspill sparknekt» er fri for blod og døde mennesker, så er «Dekoratøren» en svært blodig og grotesk affære. Her morer (?) Akunin seg med å lage sin høyst russiske vri på Jack the Ripper-historien - handlingen foregår ca. tre år etter «Utspill sparknekt» - hvor en ukjent person lemlester Moskvas gatepiker på det grusomste. Og med et nær forestående besøk av den allmektige Lille Far (tsaren), haster det med å finne den som står bak.I begge sakene må dermed Fandorin bruke sine overlegne etterforskningsevner, men han får god hjelp fra sin nyervervede assistent Anisij Tjulpanov (en slags Watson til Fandorins Holmes). Og bare for å ha sagt det: Bøkene om Fandorin ville ikke vært hva de er på norsk uten Isak Rogdes enestående oversettelse, han slår hele tiden til med overraskende ordvalg og bruker det norske språket for hva det er verdt.