Dobbel fransk åpning i Cannes

PARIS (Dagbladet): Et hett fransk par får æren av å åpne Cannes-festivalen onsdag: filmens enfant terrible, Gérard Depardieu, og sensuelle Virginie Ledoyen fra «The Beach».

Depardieu spiller hovedrollen i Roland Joffés film «Vatel» om mannen av samme navn som arrangerte overdådige fester for Ludvig 14. hoff. Denne filmen åpner årets Cannes-festival. En skreddersydd rolle for Depardieu som får boltre seg fritt som livsnyteren Vatel. Men som samtidig var så perfeksjonistisk at han tok livet av seg i 1671 da fisken og skalldyrene han hadde bestilt ikke kom.

Gérard Depardieu og medspillerne Uma Thurman og Tim Roth vil bli hilst velkommen av vakre Virginie Ledoyen, årets vertinne for åpnings- og avslutningsshowet. Hun tok pusten fra Leonardo DiCaprio i «The Beach», og har nettopp spilt inn Victor Hugos «Les Misérables» for fransk TV sammen med Depardieu.

Nervøs

Ledoyen er meget nervøs, men har antrekket i orden. Det blir Chanel. Hva Depardieu får på seg er et annet spørsmål. Han har for øvrig latt TV-selskapet Arte følge seg i flere måneder. Der tar han bladet fra munnen og sammenlikner seg selv med en slitt lastebil. 120 filmer er det blitt. Han liker ikke kroppen sin, og dårlig de andre skuespillerne som er «kjedelige, plagsomme og lukter vondt», selv om de alltid overrasker ham. Spille inn en film med Jean-Luc Godard er for ham det samme som en reklamefilm for italiensk pasta. Gérard Depardieu innrømmer imidlertid å bli trett av seg selv.

Han har uansett lenger fartstid i Cannes enn Ledoyen. Hun har presentert en film der, han 16. Han har allerede vunnet Gullpalmen («Cyrano de Bergerac») og vært president i 1992. Sammen skulle de stå for en verdig fransk åpning av Festival 2000.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no

ÅPNER CANNES: Gerard Depardieu spiller hovedrollen i filmen som åpner årets Cannes-festival.