Dobbel Gaarder

  • Både Bokklubben Nye Bøker og Bokklubben Dagens Bøker skal ha Jostein Gaarders nye roman «Maya» som neste hovedbok. Et eksperiment, kaller Bokklubben Nye Bøker-redaktør Knut Gørvell det. Eksperimentet går ut på at de medlemmene av Bokklubben Dagens Bøker som ikke er med i Bokklubben Nye Bøker, også får tilbud om å kjøpe «Maya» til medlemspris. Det gjelder om lag 30000 personer, så alt i alt får omtrent en kvart million mennesker sjansen til å glemme å avbestille Jostein Gaarders nyeste.
  • Ikke noe galt med Jostein Gaarder, for all del, men hvor er fantasien til dem som bestemmer? Aschehoug sitter naturligvis i bakgrunnen og gnir sine forlagshender med stor tilfredshet. For dem er dette en kjærkommen julegave. Selv om Bokklubben Dagens Bøker er en lillebror - Bokklubben Nye Bøker har mer enn tre ganger så mange medlemmer - så er 30000 mulige kjøpere ekstra ikke noe man takker nei til. Uansett hvor absurd det måtte være.
  • Bokklubben Nye Bøker er størst på ny skjønnlitteratur, og den største har naturligvis førstevalg på nye titler. Jostein Gaarder var et åpenbart valg for dem, men de burde holdt ham for seg selv. Vitsen med mange bokklubber må jo være et mangfold av bøker.
  • Jo mer kjent man blir, jo større fordeler får man. En ny bok av Jostein Gaarder selger ikke helt av seg selv, naturligvis, men han har et klart forsprang i bokhandlernes overfylte hyller. Derfor hadde det vært så mye mer forståelig og fornuftig hvis Gaarder bare var Bokklubben Nye Bøkers hovedbok, mens Bokklubben Dagens Bøker valgte en annen forfatter. Det finnes mange bokklubbsugne skribenter i dette land. For å sitere Gert Nygårdshaug: «En forfatter har ikke debutert hvis han ikke har vært i bokklubb.»
  • Bokklubbene er mektige operatører i lille Norge. Da burde også konkurranseelementet være viktig. Å vite at du får det samme i de forskjellige bokklubbene, gjør det ikke spesielt spennende å være med i flere. Vitsen må jo være å kunne velge og vrake i forskjellige bøker, ikke å bli servert samme valgmulighet flere steder.
  • Men alt er ikke bare sorgen: Neste hovedbok i Bokklubben Nye Bøker er den engelske kjempesuksessen «Harry Potter og de vises sten». For første gang på 13 år er en barnebok hovedbok, ikke siden Tormod Haugens «Romanen om Merkel Hansen og Donna Vinter og den store flukten» i 1986 har Nye Bøker prioritert de unge leserne.

J.K. Rowlings «Harry Potter»-bøker er oversatt til 25 språk, men stor suksess ute betyr ikke at den slår an med et smell i Norge.

Sånt kan ta tid. Og da er det ikke sikkert at det hjelper å være hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Men det er et prisverdig valg. Kanskje de skulle dele Potter med Bokklubbens Barn?