Dobbel gevinst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både de internasjonale PISA/PIRLS-rapportene og årets nasjonale prøver peker på store utfordringer for norsk skole. Undersøkelsene konkluderer med at når det gjelder kunnskapsformidling og faglighet, kommer skolen til kort. Vi lever i et kunnskapssamfunn der kunnskap utgjør en nøkkelfaktor for endring og utvikling. Å kunne søke, forstå, skape og anvende kunnskap betyr kort og godt inngangsbilletten til aktiv og ansvarlig medvirking i dagens samfunn. Denne kronikken er et bidrag til kunnskapsminister Solhjells idédugnad.

Dette er en formidabel utfordring for skolen, og spørsmålet må stilles: Hvordan ruste norsk skole for en fremtid preget mer og mer av endring og fornyet kunnskap? Det finnes intet enkelt eller formelaktig svar på dette spørsmålet. Lite er vunnet ved å gjøre skolen til syndebukk. Vi står her overfor et mangefasettert problem - et kulturproblem - som kun kan løses gjennom at samfunnets beste krefter og kunnskapsressurser bidrar.

Kunnskapsministerens spontane reaksjon på de svake Pisa-resultatene var å invitere til en «nasjonal idédugnad» om skolen. I den sammenheng fremhevet han lærernes og lærerutdanningens betydning. Lærernes kunnskap må styrkes. Budskapet er: Vi må forandre den kunnskapskløft som finnes i norsk lærerutdanning til å bli et virkelig kunnskapsløft der universiteter og høyskoler går sammen om å bidra med sine ressurser til en ny lærerutdanning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer