JESUS OG MUHAMMED: Utsnitt av en tyrkisk illustrasjon fra 1579/80. Hentet fra boka «Qasas al-Anbiya», Historier om Profetene, av den muslimske lærde Ibn Kathir. Foto: NTB Scanpix
JESUS OG MUHAMMED: Utsnitt av en tyrkisk illustrasjon fra 1579/80. Hentet fra boka «Qasas al-Anbiya», Historier om Profetene, av den muslimske lærde Ibn Kathir. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dobbel jul

Derfor er jula viktig for meg som muslim.

Debattinnlegg

Jul er en viktig høytid. Den markerer fødselen til selve symbolet på fred - nemlig Jesus Kristus. I år er juletiden ekstra spesiell, selv for meg som muslim.

Det er like staselig hvert år når juleferien nærmer seg. Maten, familien og gavene gjør stemningen nesten litt himmelsk. Juletiden er kanskje det tidspunktet på året familien, på ordentlig, møtes og hygger seg. Det i seg selv er en prisverdig sammenkomst i en tid hvor alle er opptatte med sine egne gjøremål og familielivet nedprioriteres.

Imidlertid har årets julemarkering bragt et viktig moment med seg - den faller på samme tid som Profeten Muhammeds fødselsdag. Det gir en ekstra grunn til å feire.

Jesus eksepsjonelle posisjon i islam kan ikke fornektes. I Islam rangeres han blant de virkelig store profetene. Og det er for muslimer uforenelig å være troende og samtidig ikke anerkjenne Jesus som en viktig profet.

Koranen omtaler Jesus ved flere anledninger. Jesus er faktisk blant de profetene som nevnes hyppigst i koranen. Det er her muslimer introduseres for den mirakuløse personligheten til Jesus.

Og ikke bare det - koranen vier et helt kapittel til Jesu mor - Maria, som også omtales i gode ord. Koranen beskriver Maria som en salig kvinne med høy moralsk karakter. Faktisk er Maria den eneste kvinnen som nevnes ved navn i koranen.

Likhetene mellom Profeten Muhammed og Jesus lære er mange. Og Per Fugelli har ett poeng når han sier at koranen og bibelen i bunn har likt grunnstoff.

I det koranen maner til kjærlighet og moralsk fortreffelighet mot trengende og foreldreløse, følger bibelen opp med flere vers med sterke oppfordringer til å elske sine neste som seg selv. Når koranen i kapittelet 7 erklærer at Guds nåde omfavner alt, leser vi i neste åndedrag anmodningene i Luk og Matteus om å vise nåde ovenfor andre.

Det er disse verdiene vi feirer og uttrykker vår glede for. 2015 har vært et år med stor turbulens og medbragt mye frykt. I det vi feirer to fredsforkjempere burde årets julehøytid være en tid for samhold og dialog.

I en tid hvor menneskefreden trues av religiøs ekstremisme er sameksistens på tvers av trostilhørighet vårt skarpeste våpen. Årets julemarkering er viet to helter, hvis oppdrag på jord var å skape fred og enhet på tvers av ulike samfunnssegmenter. Det å på høy tid å gjenopplive dette budskapet.