Dobbel Wilson

NOTODDEN (Dagbladet): Kim Wilson (47) er en av bluesfestivalens aller travleste. I går gjorde han to konserter med Kim Wilson's Blues Express og en med The Fabulous Thunderbirds, og i kveld er det på'n igjen.

- Jeg synes det er topp å ha to band på samme sted. Jeg prøver å få andre festivaler til å gjøre det samme, sier vokalisten og munnspilleren.
Og mens T-birds spiller rock og rhythm'n'blues med hjertet i bluesen, er Blues Express et langt skritt tilbake mot urbluesen. Hans nye plate på eget plateselskap, «My Blues», er spilt inn i mono.

- Ja, tradisjonell er den, sier Wilson, som har planer om å gi ut opptakene NRK1 gjør på Notodden på en live-CD dersom de sitter.

Heit natt

Det pleier NRK-opptakene å gjøre, og det har blant annet resultert i den ferske Notodden-CD-en «The First Ten Years». T-Birds er representert med to låter fra noen magiske konserter som fikk Dagbladet til finne fram sekseren på terningen for tre år siden.

- Det er det heiteste showet jeg har gjort i min karriere, sier Wilson, som husker at munnpillet nesten smeltet. Dessuten rant det så mye svette i det at han hadde problemer med å spille.

- Det er sånt som skjer en gang iblant. Vi var veldig gira, hallen og atmosfæren var perfekt, publikum var alle tiders og vi visste at tv og radio var på plass.

- «We went up to kick some ass».

Statslønn

Det gjorde T-Birds i går ettermiddag også, mens kvelden sto i den tradisjonelle bluesens ånd. Med seg i Blues Express har han Rusty Zinn (gitar), Larry Taylor (bass), Gene Taylor (piano) og Richard Innes (trommer), et band som er akkurat så lite støyende som T-Birds var da de startet som et reint bluesband i 1974.

- Rusty er framtida, sier Wilson.

Andre av dagens unge bluesmusikere har han lite pent å si om.

- Du har alle disse gutta som sier de spiller blues, men som bare spiller rock for 12- 13-åringer. De forakter historien, sier Wilson. Han synes det er blodig urettferdig at ikke folk som Pinetop Perkins (85), festivalens eldste, vasser i penger.

- De skulle hatt statslønn. De er selve grunnlaget for all amerikansk musikk i dag.