Dobbelt gjestespill

PARIS (Dagbladet): Oddbjørn Tennfjord og Randi Stene har mandag premiere på «Katia Kabanova» ved Bastille-operaen i Paris. På tsjekkisk.

- Operaene er alltid på originalspråket - her med overtitler på fransk. Noen lyder er vriene, som for eksempel skjellsordet «mlchkmtra». Det er ikke lett å få det til å klinge, sier Oddbjørn Tennfjord. Det er første gang han synger i Paris, mens Randi Stene har vært her flere ganger.

Stykket er skrevet av Leos Janacek.

Må avslå

For Tennfjord, som er til stede hele tida og en gang til og med må knele, er det ikke så lett som det ser ut. I 1986 var han utsatt for en bilulykke, fikk knust kneet og satt inn kneprotese. Ettervirkningene av ulykken setter klare begrensninger for hans bevegelighet. Samtidig er stemmen hans på sitt beste, og han har aldri vært så etterspurt som nå.

- Jeg må si nei. Det er trist når jeg kunne ha vært fullt booket i fem- seks år til. I stedet blir det usikre år med mye konserter og stillestående roller. De fysiske belastningene i store oppsetninger er for svære. Musikksjefen i Dresden ville ha meg som Wotan i Wagner i 2001, og Bjørn Simensen tilbød meg rollen som Falstaff i en oppsetning av Stein Winge neste sesong. Begge deler blir for slitsomt, sier Tennfjord, som trives i Paris og skulle ønske akustikken og prøvesalene kunne bli like bra på den nye operaen i Bjørvika.

Plassmangel

- Hjemme er det alltid mangel på lokaler. Det har redusert antall forestillinger. Det er viktig å reise rundt og få ideer, mener både Tennfjord og Stene.

Randi Stene ønsker seg noe annet enn «bukseroller» (unge menn) og yngre jenter som hopper og spretter. Derfor gleder hun seg til operaen om Victoria Bachke som skal settes opp på Ringve i mai. Bachke (1897- 1963) var opprinnelig russisk og stiftet Ringve musikkhistoriske museum.

- Jeg har ikke gjort noe liknende tidligere. Det var en god idé, sier Stene.