Dobbelt så mye moral

«Haram» dytter viktige spørsmål inn i medias søkelys, men synes å henvende seg til en snever demografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Omar står med ett bein i et kriminelt norsk-pakistansk miljø preget av en streng æreskodeks, og ett i et kjæresteforhold med norske Silje som han ikke tør innrømme at han er forelsket i. Ved en tilfeldighet kommer det for en dag at Omars søster Amina, som ble antatt drept da hun flyktet fra et arrangert ekteskap i Pakistan, i virkeligheten er i live og bosatt på hemmelig adresse. Og for å gjenopprette familiens ære, legger Omar og fetteren Khuram ut på en reise gjennom et norsk samfunn hvor søsteren i all hemmelighet har bygget seg et nytt liv.        Det er vanskelig å ikke sympatisere med hensiktene bak «Haram», men det er også vanskelig å hevde at de har resultert i noen videre god spillefilm. Mye av dette skyldes langt på vei at filmen tar utgangspunkt i en viss type norsk-pakistansk virkelighet, og at forpliktelsene til denne har gått på bekostning av dialogen med filmhistorien og visse dramaturgiske grunnbehov.

Ugjennomtrengelig psykologi I castingprosessen har regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen prioritert fysisk tilstedeværelse fremfor skuespillertrening, og selv om dialogen iblant er noe stiv gjør nykommerne Elias Ali og Sohail Anwar jevnt over en god jobb i hovedrollene. De får imidlertid liten hjelp av regien, som preges av en tidvis svært uelegant virkemiddelbruk. Musikkbruken lar det aldri være tvil om hva man skal føle, og de ofte rotete videobildene er klippet sammen slik at hver scene fremstår som et løsrevet fragment.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer