DEBATT

Debatt: Uføre og pensjonskutt

Dobbelt urettferdig for uføre

Regjeringens forslag om kutt i uføres alderspensjon er uanstendig.

FFO mener det er dypt urettferdig og lite solidarisk av regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie (bildet), å foreslå at uføre skal straffes for at ikke flere arbeidsføre står i jobb til de fyller 67 år, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FFO mener det er dypt urettferdig og lite solidarisk av regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie (bildet), å foreslå at uføre skal straffes for at ikke flere arbeidsføre står i jobb til de fyller 67 år, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det å bli uføretrygdet er ikke noe man velger. Det er noe du blir av medisinske årsaker. Derfor er regjeringens forslag om å straffe uførepensjonistene for at ikke flere står i jobb til de er 67 år, dypt urettferdig.

Pensjonsreformen skulle få flere av oss til å stå i jobb til vi fyller 67 år. Pensjonen ble levealdersjustert, altså justert ut fra forventet levealder for det årskullet vi tilhører. Hensikten er å sikre at pensjonssystemet forblir økonomisk bærekraftig i framtida selv om det blir flere eldre og vi lever lenger.

For å oppnå den samme årlige pensjon som eldre generasjoner må vi nå jobbe lenger, eller godta at vi får noe lavere årlig pensjon. Uføre født mellom 1944 og 1953 har til nå hatt en delvis skjerming for levealdersjusteringen av sin pensjon, da de ikke kan velge å stå lenger i jobb for å øke sin pensjon slik andre kan.

Sju år etter pensjonsreformen ser regjeringen at mange, til tross for levealdersjusteringen, fortsatt velger å gå av med pensjon før de fyller 67 år. Det gjør at pensjonskostnaden totalt sett blir høyere enn regjeringen ønsker, mens pensjonsutbetalingen til de som velger å ta ut pensjon tidlig blir noe lavere enn de var ved fylte 67 år før pensjonsreformen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer