Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Uføre og pensjonskutt

Dobbelt urettferdig for uføre

Regjeringens forslag om kutt i uføres alderspensjon er uanstendig.

FFO mener det er dypt urettferdig og lite solidarisk av regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie (bildet), å foreslå at uføre skal straffes for at ikke flere arbeidsføre står i jobb til de fyller 67 år, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FFO mener det er dypt urettferdig og lite solidarisk av regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie (bildet), å foreslå at uføre skal straffes for at ikke flere arbeidsføre står i jobb til de fyller 67 år, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det å bli uføretrygdet er ikke noe man velger. Det er noe du blir av medisinske årsaker. Derfor er regjeringens forslag om å straffe uførepensjonistene for at ikke flere står i jobb til de er 67 år, dypt urettferdig.

Eva Buschmann
Eva Buschmann Vis mer

Pensjonsreformen skulle få flere av oss til å stå i jobb til vi fyller 67 år. Pensjonen ble levealdersjustert, altså justert ut fra forventet levealder for det årskullet vi tilhører. Hensikten er å sikre at pensjonssystemet forblir økonomisk bærekraftig i framtida selv om det blir flere eldre og vi lever lenger.

For å oppnå den samme årlige pensjon som eldre generasjoner må vi nå jobbe lenger, eller godta at vi får noe lavere årlig pensjon. Uføre født mellom 1944 og 1953 har til nå hatt en delvis skjerming for levealdersjusteringen av sin pensjon, da de ikke kan velge å stå lenger i jobb for å øke sin pensjon slik andre kan.

Sju år etter pensjonsreformen ser regjeringen at mange, til tross for levealdersjusteringen, fortsatt velger å gå av med pensjon før de fyller 67 år. Det gjør at pensjonskostnaden totalt sett blir høyere enn regjeringen ønsker, mens pensjonsutbetalingen til de som velger å ta ut pensjon tidlig blir noe lavere enn de var ved fylte 67 år før pensjonsreformen.

Det gjør at uføretrygdedes alderspensjon kan bli noe høyere enn pensjonen til yrkesaktive som velger å gå av med pensjon som 62-åringer. Det er ett av regjeringens argumenter når de nå foreslår å fjerne skjermingen for levealdersjusteringen for uførepensjonister. Regjeringen viser til arbeidslinja og at «det skal lønne seg å jobbe».

FFO mener det er dypt urettferdig og lite solidarisk av regjeringen å foreslå at uføre skal straffes for at ikke flere arbeidsføre står i jobb til de fyller 67 år.

For det første kan ikke uføre velge å jobbe lenger for å kompensere for levealdersjusteringen. For det andre har uføre gjerne levd på beskjedne inntekter i mange år, og har ikke hatt mulighet til å opparbeide seg en fet sparekonto. Mange lever med store kostnader til behandling og medisiner, og er avhengig av tilrettelegging som koster penger. Det er ikke billig å være ufør.

Et annet paradoks er at mange uføre har medisinske tilstander som gjør at forventet levealder er lavere enn hos gjennomsnittsbefolkningen. Da blir det dobbelt urettferdig å skulle få redusert pensjonen på grunn av en generell levealdersjustering for årskullet man tilhører.

Pr juni 2019 var det registrert 346.800 mottakere av uføretrygd i Norge. Det er 3400 flere enn i forrige kvartal, ifølge NAV. Enhver regjering ville ønske at utviklingen gikk motsatt vei – at antall uføre går ned og ikke opp. Kutt i uføres alderspensjon er kanskje ikke et virkemiddel for å skremme potensielt nye uføre fra uføretrygd, men det er likevel en del av et bakteppe. Uføre opplever et stadig press på sin økonomi gjennom sitt livsløp, og mange føler seg mistenkeliggjort av regjeringens retorikk.

Hvis regjeringen deler vårt utgangspunkt, at ingen ønsker et liv på uføretrygd, etterlyser vi tiltak som monner for å få ned arbeidsløsheten blant funksjonshemmede. Etter år med ulike satsinger er arbeidsløsheten blant funksjonshemmede fortsatt stabilt høy. Flere enn 100.000 funksjonshemmede er ufrivillig arbeidsløse. Så mange som 64 prosent av barn med fysiske funksjonsnedsettelser fullfører ikke videregående skole.

Dersom dette hadde vært en annen gruppe, jenter for eksempel, ville det skapt ramaskrik. Men vi hører ikke tegn til bekymring. Funksjonshemmede må leve med diskriminering og fordommer som gjør at de stenges ute. En FAFO undersøkelse viste nylig at arbeidsgivere foretrekker arbeidssøkere som har sonet i fengsel framfor blinde arbeidssøkere.

Vi etterlyser et kamprop fra arbeidsministeren for å få flere funksjonshemmede i arbeid, helst i kor med kunnskapsministeren som bør initiere tiltak for å få flere funksjonshemmede til å gjennomføre videregående skole. Imens vil FFO kjempe med nebb og klør for å hindre regjeringens forslag om å fjerne skjermingstillegget for uførepensjonistene!

FORBANNA: Dag Otto Øgle (75) er pensjonist og deltok på demonstrasjonen foran Stortinget. Han hadde laget sin egen plakat der det står at «etablerte politikere gir faen i pensjonistene, da gir vi faen i dem». Video og reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling