ENDELIG I EUROPA: Flyktninger i Gevgelija på grensa mellom Hellas og Makedonia. Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI/Scanpix
ENDELIG I EUROPA: Flyktninger i Gevgelija på grensa mellom Hellas og Makedonia. Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI/ScanpixVis mer

Dobbeltmoralen

At dobbeltmoral ikke er dobbelt så god som alminnelig moral får vi demonstrert nå.

Kommentar

ALDRI HAR DET vært demonstrert tydeligere: Den europeiske flyktningpolitikken har handlet om en blanding av retten til å søke asyl, og grunnleggende vilje til å hindre retten til asyl, av velmenende prinsipper, og kald pragmatisme, og av altruisme på den ene siden, og dumping av mennesker på den andre siden. Vi ser det tydeligere enn noe gang langs flyktningruta gjennom Balkan, som nå for det meste er stengt.

På grensa mellom Hellas og Makedonia står ti-tusenvis av flyktninger fast. De nektes å passere grensa, og rasende og fortvilte flyktninger har blant annet brutt gjennom gjerdet ved hjelp av en rambukk av stål. Grensepolitiet bruker tåregass mot flyktningene, og flyktningene er fanget i en farlig skvis av drøm og virkelighet, av løfter og brutte løfter.

GRUNNEN ER AT Østerrike før helga delvis stengte sin grense for flyktninger. De tar imot et maksimum på 80 asylsøknader hver dag, og lar 3 200 passere landet på vei til Tyskland eller andre land. Det er langt under de mer enn 10 000 som kom hver dag i fjor høst, og langt færre enn det som er ventet når våren kommer.

Det er begrensingen ved den østerrikske grensa som har fått Makedonia til å stenge sin grense. Der sier myndighetene nå at de bare vil tillate at det til enhver tid er ikke mer enn 2 000 flyktninger i landet. Heller ikke Makedonia vil bil sittende igjen med mange ti-tusener av flyktninger hvis landene i nord begrenser eller stanser sitt inntak, slik Østerrike har gjort. I stedet er det så langt Hellas som sitter igjen med svarteper i spillet om flyktningene i Europa.

ETT AV RESULTATENE er at prisen menneskesmuglerne tar for å komme fra Hellas til Tyskland er 3 000 euro. Det blir mer enn 100 000 kroner for en familie med to barn, og turen går gjennom Albania. Menneskesmuglerne er selvsagt de første til å cashe inn på endrede politiske rammer.

En som ikke lenger er i stand til å cashe inn på flyktningstrømmen i Europa er den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Hun åpnet som kjent dørene til Tyskland med sitt utspill fra september i fjor da ti-tusenvis av flyktninger strømmet inn i Ungarn og det førte til fullstendig kaos i Budapest. Hun sa at Tyskland aldri ville stenge grensene for folk på flukt, og brukte som argument sin egen bakgrunn fra Øst-Tyskland, der hun sammen med de aller fleste andre øst-tyskere var innesperret helt til muren brast i 1989.

MEN SIDEN i fjor høst har pipa fått en annen lyd. Merkel blir direkte motarbeidet av sitt eget søsterparti i sør, CSU, og lederen der, Horst Seehofer, og langt på vei av sin egen innenriksminister i regjeringen i Berlin, Thomas de Maiziere. Det er i sør flyktningene kommer inn til Tyskland.

Merkels ide om å stanse flyktningene før de kommer til Hellas, og om å spre de flyktningene som allerede er i Europa etter en nøkkel i EU som fra Brussel og Berlin oppfattes som rettferdig, er mer og mer nettopp det, en ide. Mens virkelighetens flyktningdrama utspiller seg i Europa, i improviserte leire i Hellas, på gata i Aten, på grensa mellom Hellas og Tyrkia, og i mer eller mindre velvillige flyktningmottak over store deler av Europa, fra Kirkenes til Bayern. Så langt helt uavhengig av hva EU har vedtatt.

OGSÅ MERKEL gjør det klart at flyktningene og asylsøkerne ikke er velkommen. Det gjør hun ved at dagpengene reduseres dramatisk, og ved at familiegjenforening gjøres mye vanskeligere. Det skjer samtidig med at det vil bli åpnet for å sende stadig flere flyktninger tilbake til opprinnelseslandet. Det mest utsatte landet er Afghanistan, et land det i prinsippet er bred enighet i EU om at flyktninger kan sendes tilbake til. Derfor slipper ikke lenger Makedonia noen afghanere gjennom sin grense. De er redde for at afghanerne skal bli sittende fast.

TAPERNE ER uansett flyktningene. Mange av dem ble oppmuntret da Merkel kunngjorde at hun åpnet Tyskland for dem 5. september i fjor. Til langt inn i provinsen i Afghanistan, og langt ned i Afrika, gikk SMS'ene, og mange solgte det da hadde og la i vei. De er ofre for den europeiske dobbeltmoralen, som på den ene siden vifter med asylretten, og på den andre siden vil slenge døra i ansiktet på flyktningene.

Ett av de mindre vakre resultatene av denne dobbeltmoralen er at Europas «anstendige» ledere - som Merkel, og EU-toppene i Brussel - gjemmer seg bak Østerrike, som begrenser adgangen, Makedonia, som nesten stenger grensa, og Ungarn, som helt stengte sin grense for flyktninger i fjor høst. De gjør drittjobben som gjør at ikke Merkel får enda flere flyktninger hun må ta hånd om, til også hun på et punkt blir tvinget til å stenge sin grense. Gjørmebadet om Europa og flyktningene er ikke noe vakkert syn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.