- Dobbeltmoralsk om Russland

Debatt: - Forsker trekker Russlands territoriale integritet i tvil.

TRAGEDIE: Minst 38 mennesker mistet livet i terroraksjonene i Moskva mandag. Foto: Reuters/Scanpix
TRAGEDIE: Minst 38 mennesker mistet livet i terroraksjonene i Moskva mandag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| TERROR: I et intervju på Dagbladet.no etter det tragiske terroranslaget i Moskva erklærer Jakub M. Godzimirski (NUPI) at det er problematisk at russiske ledere er mer opptatt av å ta livet av den tsjetsjenske separatistlederen Doku Umarov enn å snakke med ham. Denne reaksjonen er et klart eksempel på vestlig dobbeltmoral i forhold til Russland. Hadde et vestlig land vært utsatt for den type terror som rammet helt uskyldige mennesker på metroen i Moskva, hadde reaksjonen vært forferdelse og medfølelse med ofrene, ikke anklager mot myndighetene.

Godzimirski hevder også at bakgrunnen for dagens konflikt er at Russland i 1994 og 1999 invaderte Tsjetsjenia. Dette kan ikke oppfattes som annet enn desinformasjon; og det er oppsiktsvekkende at Dagbladet har latt denne påstanden få stå uimotsagt. Tsjetsjenia er en del av Russland, og et land kan ikke invadere seg selv.

Det er også grunn til å spørre hvorfor Godzimirski omtaler de som stod bak udåden i Moskva som separatister, og ikke som terrorister.

DET ER IKKE sant at russiske myndigheter ikke har prøvd å snakke med tsjetsjenerne. I 1996 forsøkte russiske myndigheter å få i stand et kompromiss med tsjetsjenerne ved å gi dem utstrakt indre selvstyre. Dette forsøket mislyktes fordi Tsjetsjenia utviklet seg til et lovløst «hull», og fordi tsjetsjenske grupperinger utførte terroraksjoner i andre deler av Russland. Etter krigene på 2000-tallet fikk russiske myndigheter flere tsjetsjenske opprørsledere til å legge ned våpnene ved å love dem indre selvstyre. Dagens styre i Tsjetsjenia er langt fra perfekt, men det har utvilsomt større oppslutning enn restene av opprørsbevegelsen som idag består av islamistiske ekstremister og rene banditter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer