Dobbeltseier til Robert

HAUGESUND (Dagbladet): - Takk for et utrolig minnerikt år! Robert Stoltenberg har fått det som kan tildeles av priser i år for TV-serien «Borettslaget». I går ble det dobbel Amanda. Nå kan han tenke seg å lage film

Finnen Piirka har brakt ham fram til forsiden av Wall Street Journal. Han har spist middag med den finske ambassadøren, og han har fått pris fra Antirasistisk senter. I går ble Robert Stoltenberg tildelt prisen som beste mannlige skuespiller under Amanda-showet i Haugesund. Men han vet ikke om det blir mer borettslagsintriger på en stund.

Trives bak kamera

- Jeg kommer sikkert tilbake med «Borettslaget», men det kan like gjerne hende at det kommer helt andre ting også. Kanskje smalere ting.

- Korte kunstfilmer?

- He, he, det er så mye jeg vil gjøre. Jeg vurderer en del andre prosjekter. Film har jeg veldig lyst til å lage. Det er jo regiutdannelse jeg har, og jeg har jobbet bak kamera i veldig mange år og trives også med det. Det blir kanskje en liten pause, ikke minst for å slippe alt det styret her, sier Stoltenberg og smiler på kommando til koblet med fotografer.

Filmskuespiller blir han i alle fall ikke.

- Jeg kan ikke ha en vanlig rolle i en film. Jeg passer nok best med parykk på hodet.

- Sprøtt!

Suksessen har tydeligvis ingen ende: Nok en gang gjør Robert Stoltenberg og NRK reint bord. I går gjentok han triumfen fra prisutdelingen Gullruten på TV2 i juni, hvor han fikk fire priser. Men denne gangen er det ikke av TV-folket han hylles - det er den norske filmbransjen som nå har kåret ham til årets mannlige skuespiller for sin innsats i de mange rollene i «Borettslaget».

Amanda-prisvinnere

Årets norske kinofilm: «Alt ommin far» (regi: Even Benestad)

Årets kvinnelige skuespiller: Maria Bonnevie «Jeg er Dina»

Årets mannlige skuespiller: Robert Stoltenberg «Borettslaget»

Årets dokumentarfilm: «Kroppen min» (regi: Margreth Olin)

Årets kortfilm: «Aria» (regi: Pjotr Sapegin)

Årets barne- og ungdomsfilm: «Tiden før Tim» (regi: Anne Marie Nørholm)

Årets dr. fjernsynsproduksjon: «Borettslaget» (regi Robert Stoltenberg/Marit Åslein/Vibeke Ringen)

Årets utenlandske film: «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» (regi: Jean-Pierre Jeunet)

Amandakomiteens gullklapper: John Erik Kaada

Amandakomiteens ærespris: Rolv Wesenlund og Pål Bang-Hansen

I går konkurrerte han med erfarne skuespillere som danske Kim Bodnia («Øyenstikker») og Jørgen Langhelle («Tyven, Tyven»).

- Det er egentlig litt sprøtt! Det er veldig stort å få en pris når man stiller mot så store skuespillere.

I tillegg til pris for beste mannlige skuespiller ble «Borettslaget» tildelt prisen for beste dramatiske fjernsynsproduksjon. NRK stakk av med 17 av 18 priser under Gullruten på TV2. I går mottok statskanalen i tillegg til prisene for «Borettslaget» også prisen for beste barne- og ungdomsfilm, med «Tiden før Tim».

Ikke rik

Helt siden «Borettslaget» ble sendt for siste gang på NRK i vår, har serien fortsatt å gjøre suksess andre steder. I gjennomsnitt så 969000 tv-seere hver eneste episode av programmet, noe som regnes som svært bra for et program som har blitt sendt på torsdager. Det mest sette programmet ble sett av 1243000 mennesker. Rundt 100000 videokassetter og DVD-plater har blitt solgt av serien. Likevel mener Robert at han ikke blir rik på suksessen.

- Nei, jeg blir ikke rik. Jeg tror det er andre som tjener mye mer penger enn akkurat meg, men jeg har det ikke dårlig heller da.

Det er NRK som virkelig har gjort butikk av «Borettslaget», med SMS-meldinger fra figurer som Piirka, Linda Johansen og de andre typene i serien. Bare SMS-meldingene har gitt NRK 1,6 millioner kroner i kassa. Dagbladet har tidligere skrevet at «Borettslag»-konseptet har skapt inntekter på rundt 20 millioner kroner for NRK.

Beskjed til alle som savner serien: Tidligere denne uka meldte NRK at «Borettslaget» er tilbake - i reprise - på NRK1 fra 28. august .

Les også om Amanda-vinner Margreth Olin i Magasinet

BEST IN SHOW: Beste mann og beste kvinne: Robert Stoltenberg og Maria Bonnevie stilte opp for å gratulere hverandre og for å gi pressen sitt før deadline.
JEG ER KJÆRESTEN: Maria Bonnevie fikk gratulasjonskyss av sin Michael Persbrandt.