Dobbeltspill, erotikk, bedrag og moralsk forfall

Femkantdrama i fascismens vugge.

Alberto Moravia var en toneangivende intellektuell i Italia i mer enn 60 år. Nå er hans debutroman «De likeglade» kommet på norsk. Foto: Arne Hestenes
Alberto Moravia var en toneangivende intellektuell i Italia i mer enn 60 år. Nå er hans debutroman «De likeglade» kommet på norsk. Foto: Arne Hestenes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «De likeglade» — «Gli indifferenti» — var brakdebuten til den svært unge Alberto Moravia, bare 21 år gammel da romanen kom ut i 1929. Boka er en kammerstudie fra det høye borgerskapet i Roma, med fem personer som beveger seg rundt hverandre i ulike kombinasjoner av begjær og avsky, engasjement og likegyldighet.

Sjalu til alle kanter Det er moren Mariagrazia og hennes to barn, Michele og Carla, det er venninnen Lisa og det er elskeren Leo. Leo prøver seg på Carla, Lisa håper Michele vil elske henne, Carla vil for enhver pris hjemmefra. Mariagrazia er sjalu til alle kanter og Michele higer etter noe som kan bringe ham ut av likegyldighetens øde landskap. Kunne han bare finne et motiv for å begå en eller annen meningsfull, ridderlig handling!

Romanen er et forvarsel om den grenseløse kjedsomheten som skal prege et segment av menneskeheten som har overflødiggjort seg selv.

De lever på gammel, fallert rikdom, elskeren Leo planlegger å bemektige seg familiens villa gjennom utspekulerte manøvrer, ingen har noen egentlig jobb, dagene fylles med shopping, mottakelser og passiarer i tungt dekorerte stuer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer