Documenta og dommerne

I går åpnet den 11. Documenta-utstillingen i Kassel, som samtidig er premieren på verdens mest prestisjefylte mønstring for samtidskunst i et nytt sekel.

  • Fem år er gått siden forrige arrangement i den tyske byen, men det synes som om Documentas posisjon forblir urokket av en global inflasjon med kunstbiennaler. For 2002 kan man allerede telle en håndfull: fra Kwangju i Korea og Sydneys utstilling av nyere modell til veteranen Bienal de Sco Paulo i Brasil med 50 år på baken - og fire års forsinkelse grunnet intern krangel.
  • Dermed ikke sagt at Documenta av i år er uten kontroverser. Den første utenomeuropeiske sjefkuratoren, nigerianeren Okwui Enwezor, har fått føle noe av den samme forhåndskritikken som ble franske Catherine David - første kvinne i sjefsstolen - til del i 1995. Det er allerede gjort et nummer av at Enwezors Documenta-kataloger (2636 sider) er mer enn tre ganger så tykke som boka til Documenta X. Dessuten gjøres det harske innsigelser - blant annet i helgas utgave av Die Zeit - mot de fire konferansene som Enwezor har arrangert på ulike steder i verden som en kvartett teoretiske «plattformer» og opptakt til selve utstillingen.
  • I likhet med Catherine David ventet Documenta-staben (som også teller den framtidige lederen for norsk kunstutveksling med utlandet, Ute Meta Bauer) helt til det siste med å offentliggjøre navnene på utstillerne. Dermed har verken kunstmarkedet eller mediene kunnet spekulere, eller diskutere signaturene på forhånd. Dette har tydeligvis provosert Die Zeit-skribent Hanno Rauterberg til bristepunktet, ettersom han påstår at Okwui Enwezor oppnevner seg selv til den største kunstneren og gjør ende på selve kunsten.
  • Med tanke på de kunstnerne som har gått gjennom komiteens nåløye, er det trolig at mange kritiske forhånds-uttalelser vil smake beiskt i ettertid - med den snart 91-årige Louise Bourgeois fra USA som frontfigur for et mer enn 100-tallig kunstnerlag. Det teller også de tyske fotoveteranene Bernd og Hilla Becher, den belgiske maleren Luc Tuymans, Canadas kjente fotoregissør Jeff Wall, samt ledende latinamerikanske kunstnere som Victor Grippo fra Argentina, chileneren Alfredo Jaar og brasilianske Cildo Meireles. Norden - unntatt Norge - er representert, og det samme gjelder billedkunsten fra Afrika. Flere av navnene er kjent fra fjorårets ARS-utstilling i Helsinki - som også arrangeres med like lange mellomrom som Documenta.